Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Afzuigventilator

Last van condensatievocht in je badkamer, keuken, … en wil je hier wat aan doen? Met een afzuigventilator los je deze problemen gemakkelijk op. Wanneer kies je het best voor een afzuigventilator, hoe gaat de plaatsing in zijn werk en wat kost het je ongeveer? Dit én meer lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Opties afzuigventilator
Prijs afzuigventilator
Afzuigventilator plaatsen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is een afzuigventilator een goede keuze?

Een afzuigventilator kies je het best wanneer de lucht in je badkamer, toilet of keuken langdurig vochtig blijft. Hiermee ga je dan verdere vochtvorming, schimmels en muffe geurtjes doeltreffend tegen. Let op: zo’n ventilator zorgt niet voor de aanvoer van verse lucht. Verluchting blijft dus belangrijk. Met zo’n afzuigventilator geniet je van de volgende voordelen:

 • Verbeterde luchtkwaliteit: met een afzuigventilator verlaag je het vochtgehalte in je woning naar een gezond niveau. Hierbij moet je streven naar een luchtvochtigheid van zo’n 40 à 60%.
 • Budgetvriendelijk: een afzuigventilator kost doorgaans zo’n € 40 – 200 (incl. btw) als je deze zelf wil plaatsen. Laat je het werk liever over aan een vakman? Dan ligt de prijs natuurlijk wat hoger door aanvullende arbeidskosten. Ga hierbij uit van een gemiddeld uurtarief van zo’n € 40 (incl. btw).
 • Verschillende bedieningswijzen: je kan een afzuigventilator simpelweg aan- en uitzetten met een afstandsbediening of schakelaar, maar er zijn zeker nog andere opties om te overwegen. Denk hierbij aan een na-loop timer, een hygrostaat (vochtsensor), infraroodsensor, …

Afzuigventilator laten plaatsen? Schakel een vakman in via onze gratis offerteservice.

afzuigventilator

 

Opties afzuigventilator

Welke afzuigventilatoren zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van elk type? Hieronder een overzicht.

 

OPTIE 1: opbouwventilator

Opbouwventilatoren zijn relatief makkelijk op je plafond of hoog aan een muur te plaatsen. Dit type ventilator is vooral aan te raden als het luchtafvoerkanaal naar buiten niet te lang is. Het nadeel aan opbouwventilators is wel dat de ventilator vrij oppervlakkig ligt en soms voor geluidsoverlast kan zorgen.

 

OPTIE 2: inbouwventilator

Zo weinig mogelijk geluidsoverlast? Dan kies je doorgaans voor een inbouwventilator. Zo’n ventilator valt te plaatsen in 1 (buisventilator) of tussen 2 aparte afvoerbuizen (kanaalventilator). Inbouwventilatoren zijn geschikter voor langere afvoerkanalen, maar zijn lastiger te plaatsen aangezien ze boven het plafond zitten.

 

Welk type afzuigventilator kies ik het best?

Het type ventilator dat je het best kiest, is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke wensen, budget en ervaring als doe-het-zelver. Zo zijn opbouwventilatoren ideaal voor doe-het-zelvers die een zichtbare ventilator niet erg vinden, maar kies je eerder voor inbouwventilatoren bij langere afvoerkanalen en als je geluidoverlast wil vermijden.

TIP: voor een snelle en correcte plaatsing van een hoogwaardige afzuigventilator kies je best voor een vakman. Vergelijk 2 à 3 voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs afzuigventilator

Wat kost een nieuwe afzuigventilator voor in je keuken, toilet of badkamer doorgaans? Over het algemeen mag je rekenen op een richtprijs van € 40 – 200 (incl. btw) als je de ventilator zelf installeert. Je kan verschillende modellen vergelijken in onze online webshop. Schakel je een vakman in? Dan komt hier nog een gemiddeld uurtarief van € 40 (incl. btw) bij.

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren prijzen per type afzuigventilator, op basis van de moeilijkheidsgraad van de werken, … Daarnaast verschillen uurtarieven van vakman tot vakman. Vergelijk daarom snel en gericht voorstellen van vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

afzuigventilator badkamer

 

Afzuigventilator plaatsen

Hoe gaat de plaatsing van een afzuigventilator in zijn werk? Hoewel het installatieproces enigszins varieert per type ventilator, kan je doorgaans uitgaan van de volgende stappen:

 1. Voorbereiding

  Kies de juiste afzuigventilator voor jouw toilet, badkamer of keuken. Een vakman kan je hierover adviseren. Zo weet hij bijvoorbeeld precies of je beter voor een inbouw of opbouw ventilator gaat en welke luchtroosters je hierbij nodig hebt. Of denk aan de benodigde lengte en diameter van de gehele luchtafvoerbuis, de capaciteit, …

 2. Locatie bepalen

  Voor een correcte werking is het belangrijk dat de afzuigventilator op de juiste plek is geplaatst. Vooral als het gaat om een opbouwventilator. Hierbij kiest een vakman een plek die dichtbij een waterbron ligt, maar tegelijk hoog genoeg is. Zo komt er geen water rechtstreeks in de ventilator terecht.

 3. Aftekenen en zagen

  Is de plaats van de ventilator eenmaal bepaald? Dan gaat een vakman over tot het aftekenen en zagen. Hierbij let hij op houten/metalen balken die eventueel boven het plafond lopen én op benodigde stroomaansluitingen voor de afzuigventilator. Het gat moet ook genoeg ruimte bieden voor de luchtafvoerbuis van de ventilator.

 4. Afzuigventilator plaatsen

  De vakman bevestigt je afzuigventilator met schroeven aan het plafond of de muur. Deze sluit hij vervolgens aan op een pvc of aluminium afvoerbuis met gelijke diameter en zo weinig mogelijk bochten. Ten slotte plaatst hij ook het luchtafvoerrooster.

Vrijblijvend een vakman contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je een afzuigventilator laat plaatsen en wat kan je na de installatie zelf doen? Een kort overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Capaciteit afzuigventilator: het benodigde vermogen van je afzuigventilator is afhankelijk van de grootte van de ruimte. Deze capaciteit bereken je met de volgende formule: lengte x breedte x hoogte x 10. Hierbij is de waarde ’10’ een gemiddelde voor badkamers, dat tussen 8 en 15 kan liggen. De benodigde capaciteit van je ventilator is uitgedrukt in m³/h.
 • Buisdiameter: hoe groter de capaciteit van de afzuigventilator, hoe groter de diameter van de afvoerbuis moet zijn. Als richtlijn kan je uitgaan van 100 mm bij een benodigde capaciteit van 50 – 100 m³, 125 mm bij 100 – 150 m³ en 150 mm bij 150 – 280 m³.
 • Onderhoud: doorgaans doe je er goed aan om minstens 1 keer per jaar je ventilator schoon te maken en te onderhouden. Dit kan je simpelweg doen met wat water en een schoonmaakmiddel.
 • Geluidsoverlast: een opbouwventilator maakt meer lawaai dan een inbouwventilator. Hier hou je dus best rekening mee bij de keuze voor je afzuigventilator in je toilet, keuken of badkamer.
 • Alternatieven: een mechanisch alternatief waarbij je geniet van luchtafvoer én -toevoer? Dan kies je best voor een mechanisch ventilatiesysteem. Hiervoor heb je de keuze tussen ventilatiesysteem B, C en D, waarbij type D het meest aangewezen is. Deze mechanische ventilatiesystemen zijn uiteraard wel duurder dan een afzuigventilator.

 

Zelf afzuigventilator plaatsen of vakman inschakelen?

Heb je genoeg ervaring als doe-het-zelver? Dan kan je eventueel je afzuigventilator zelf plaatsen. Toch kies je in de meeste gevallen best voor een ervaren vakman. Zo geniet je namelijk van gericht advies, prijzen op maat en veel meer zekerheid.

Geïnteresseerd in een nieuwe afzuigventilator voor je toilet, badkamer of keuken? Vergelijk vrijblijvend de adviezen, prijzen, werkwijzen, … van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs