Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatiekanalen: Mogelijkheden en soorten

Er zijn verschillende manieren waarop je een mechanisch ventilatiesysteem kunt aanleggen, maar welke methode je ook verkiest, je hebt altijd ventilatiekanalen nodig. Een overzicht van de meest gebruikte types met hun eigenschappen en aandachtspunten vind je hier.

 

 

Spiraalkokers (galvakanalen / spirobuis)

Een van de meest gebruikte soorten is de spiraalkoker. Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm. Spiraalkokers kun je niet alleen als ventilatiebuis gebruiken maar ook als rookafvoer kanaal. Bij dit type ventilatiekanalen worden vaak verschillende aftakkingen gemaakt naar de verschillende kamers.

 

Voordelen van spiraalkokers

• Door de grote diameter van de buis, kan er veel lucht verplaatst worden zonder dat de ventilator veel toeren hoeft te maken. Luchttechnisch gezien presteren deze ventilatiekanalen dus zeer goed.
• Goedkoop en lage installatiekosten
• Duurzame oplossing
• Relatief eenvoudig te reinigen
• Veel hulpstukken te krijgen, bochten, dempers, etc.

 

Nadelen van spiraalkokers

• Bij het gebruik van spiraalkokers worden meestal meerdere aftakkingen op één buis gemaakt, hierdoor kan het probleem van ‘overspraak tussen de ruimtes’ zich gaan voordoen. Ook kunnen andere geluidsvibraties ontstaan. Om geluidoverlast zoveel mogelijk tegen te gaan, zijn speciale flexibele ventilatiebuizen nodig die vlak achter de motor en bij de ventilatie-ventielen gemonteerd worden.
• Door de grote diameter zijn ronde ventilatiebuizen lastig weg te werken.
• Bij meerdere aftakkingen zal er bij het eerste ventiel, dat zich het dichtst bij de motor bevindt meer lawaai ontstaan dan bij het laatste ventiel.

 

Ronde ventilatiekanalen

 

Ventilatiekanalen voor instortsystemen

Bij een instortsysteem bevinden de ventilatiebuizen zich in de vloeropbouw, dat kan in de chape zijn of in het beton zelf. De ventilatiebuizen zijn ofwel van een star materiaal zijn gemaakt, zoals gegalvaniseerd metaal (rechthoekige metalen ventilatiebuizen) of van kunststof (ronde flexibele kunststof buizen). Tegenwoordig zijn de laatst genoemde buizen populair alhoewel de gegalvaniseerde ventilatiebuizen nog steeds het meest gebruikt worden omdat ze hun waarde in de afgelopen decennia intussen hebben bewezen en niet duur zijn.

 

Instortsysteem met flexibele ventilatiebuizen

De ronde flexibele buizen hebben een diameter van 50 tot 90 mm en worden onderling met elkaar verboden via een verdeeldoos. Vanaf de verdeeldoos lopen dan een groot aantal leidingen naar de verschillende vertrekken in de woning. Hoe kleiner de diameter van de buis, hoe groter het aantal luchtkanalen dat toegepast moet worden. Er moet immers voldoende lucht afgevoerd kunnen worden. Systemen met grote diameters luchtafvoerslang (vanaf 90 mm) worden vaak toegepast in combinatie met balansventilatie. Hierbij wordt er ‘van punt tot punt’ gewerkt en heeft elk vertrek zijn eigen ventilatiebuis. Het ‘hybalans systeem’ is hier een voorbeeld van.

 

Voordelen hybalans systeem
• Geen overspraak tussen de vertrekken (ieder vertrekt heeft eigen kanaal)
• Minder geluidoverlast (kanalen transporteren geen geluidstrillingen die door het systeem zelf veroorzaakt worden)
• Het ventilatiedebiet kan per vertrek centraal in de luchtverdeelkast ingesteld worden.

 

Nadelen hybalans systeem
• Duurder dan een systeem met ronde spiraalbuizen
• Er moet voldoende ruimte zijn om te buizen aan te leggen en om de verdeelkast te kunnen plaatsen.
• De diameter van deze kanalen is dunner dan spiraalbuis. Hierdoor moet de ventilator meer toeren maken om het gewenste ventilatiedebiet te halen.

 

ventilatiekanalen

 

Welke ventilatiekanalen kiezen en kopen?

Zoals je ziet hebben beide systemen hun voor- en nadelen. Welke kanalen het meest geschikt zijn voor jouw ventilatiesysteem hangt vooral af van de mogelijkheden in de woning. Voor een vrijblijvende offerte op maat kan u nu vrijblijvend prijzen aanvragen via onze online offerteservice. Klik hier voor meer informatie.

 

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs