Ventilatie bij renovatie
Bij het grondig renoveren van een woning mag een ventilatiesysteem zeker niet ontbreken. Hoe je tewerk gaat om optimaal te ventileren bij verbouwingen lees je in dit artikel.
Welk ventilatiesysteem bij renovatie?
Aangezien het wegwerken van ventilatiebuizen niet altijd evident is wordt bij renovatie meestal gekozen voor het ventilatiesysteem C. Bij grondige verbouwingen waarbij het volledige gebouw gestript wordt loont het om een geautomatiseerde balansventilatie (systeem D) te plaatsen.
Ventilatiesysteem C bij renovatie
Bij deze ventilatiemethode wordt de verse lucht op natuurlijke wijze binnengebracht in de woning. Door goed te isoleren zal dit echter niet meer kunnen via gaten en kieren waardoor ventilatieroosters toegevoegd moeten worden. Deze zitten meestal ingewerkt in het raamwerk of de buitengevel. Het afvoeren van de vuile lucht gebeurt in de natte ruimtes zoals de badkamer, keuken en bergruimte.
Lees hier meer over de voor- en nadelen van ventilatiesysteem C.
Balansventilatie bij verbouwingen
Wanneer je jouw woning compleet vernieuwt loont het om een weldoordachte balansventilatie te integreren. De aan- en afvoer van lucht wordt zo volledig op elkaar afgestemd en er wordt ook geen koude lucht rechtstreeks binnengetrokken, wat bij een type C wel het geval is. De prijs van balansventilatie ligt initieel hoger dan systeem C maar dit wordt grotendeels teruggewonnen door de extra kosten van de ventilatieroosters bij systeem C.
Lees hier meer over de voor- en nadelen van ventilatiesysteem D.
Waarom ventileren in een gerenoveerde woning?
Het gebeurt steeds vaker dat mensen grondig renoveren met aandacht voor isolatie en luchtdichtheid zonder te denken aan voldoende verluchting. Dit heeft als gevolg dat de luchtkwaliteit bijzonder slecht is tijdens de winter wanneer ramen en deuren gesloten zijn. Kortademigheid, vuile geurtjes en zuurstofgebrek in de slaapkamers zijn hierbij de belangrijkste symptomen.
Een bijkomend probleem is dat zonder ventileren het vocht de woning veel minder snel kan verlaten. Hierdoor gaat het vocht zicht opstapelen en condenseren op de koudste punten in huis. Deze zijn vaak terug te vinden aan de buitenmuren waar sprake is van koude bruggen. Hierdoor kunnen er schimmelvlekken ontstaan op de muur wat slecht is voor de gezondheid en je pas gerenoveerde woning ook schade kan aanbrengen.
Ten slotte is een mechanisch ventilatiesysteem simpelweg verplicht voor nieuwbouw en bij ingrijpende renovaties. Dit is onderdeel van het Bouwbesluit (NEN-1087) en is in 2021 voor het laatst geüpdatet.
Prijs ventilatie bij renovatie en verbouwingen
Het prijsverschil tussen een renovatie- of nieuwbouwproject is vaak verwaarloosbaar. Net zoals bij elke woning zal de prijs voornamelijk bepaalt worden door het totale woonvolume en het systeem dat hierbij past.
Het kiezen tussen een systeem C of D zal vooral afhangen van de beschikbare ruimte. Hoewel een systeem C op het eerste zicht goedkoper uitkomt zal je bij het uitrekenen van de extra kosten voor de ventilatieroosters vaak op hetzelfde prijsniveau uitkomen van balansventilatie. Om meer te weten over de kostprijs van een ventilatiesysteem raden we je volgend artikel aan: Prijs van een ventilatiesysteem.
Mocht je graag de situatie ter plaatse laten onderzoeken en een vrijblijvende offerte ontvangen, dan kan je steeds gebruikmaken van onze offerte pagina. Door het invullen van je gegevens kom je in contact met 3 verschillende ventilatie installateurs uit jouw regio. Deze dienst is volledig gratis en zonder aankoopverplichting.
Klik hier om een offerte aan te vragen voor een ventilatiesysteem