Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in huis

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen. Ze veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor de gezondheid. Een schimmel in huis verwijderen kan op verschillende manieren, maar vooral de oorzaak van het probleem aanpakken en nog meer schimmelplekken voorkomen is de boodschap. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van schimmel in huis en hoe je het kan bestrijden en voorkomen.

 

Mogelijke oorzaken schimmel in huis

schimmel in huis door woonvocht 1. Schimmel door woonvocht

In de veel gevallen wordt schimmel in huis veroorzaakt door woonvocht. Woonvocht ontstaat door activiteiten in de woning waarbij water gebruikt wordt, zoals douchen, koken, de afwas doen… Dat water moet dan wel uit je woning kunnen ontsnappen.

Maar steeds meer woningen zijn goed geïsoleerd. En terwijl een goede isolatie van je woning erg belangrijk is, is het minstens even belangrijk dat vocht ondanks deze goede isolatie toch naar buiten kan.

Wanneer dat niet het geval is en je ruimtes slecht geventileerd zijn, zal het woonvocht dat geen weg uit kan, neerslaan tegen koude oppervlakken zoals muren en plafonds. De vochtige plekken die dan ontstaan vormen de perfecte broeiplaats voor schimmel.

Aangezien schimmels altijd in vochtige en slecht geventileerde ruimtes ontstaan, is het geen verrassing dat ze vaak opduiken in badkamers, keukens, kelders en zelfs slaapkamers. Om ervoor te zorgen dat vocht uit de woning kan en om zo schimmels te vermijden, is het dus essentieel om je ruimtes goed te ventileren.

Schimmel in huis door woonvocht voorkomen en oplossen met een ventilatiesysteem?
✓ Vergelijk vrijblijvend offertes op maat bij erkende installateurs van ventilatiesystemen.

 

 

schimmel in huis door opstijgend vocht 2. Schimmel door vochtproblemen

Naast woonvocht kunnen ook problemen met de gevel of fundering de oorzaak zijn van schimmels. De schimmel ontstaat dan als gevolg van opstijgend of doorslaand vocht.

Doorslaand vocht ontstaat wanneer vocht in de gevel niet kan opdrogen en verder door trekt naar de binnenmuren. Dit vochtprobleem komt vooral voor bij oudere huizen, waar vocht in de gevel kan dringen door scheuren of beschadigd voegwerk.

Ook opstijgend vocht komt voornamelijk voor bij oudere woningen. Het ontstaat door problemen in de fundering, waardoor grondvocht in de muren trekt. Het grondvocht kan de muren dan verzadigen en vochtig maken.

Schimmel in huis door doorslaand of opstijgend vocht bestrijden?
✓ Vergelijk vrijblijvend offertes op maat bij erkende vochtbestrijders in jouw buurt.

 

 

Schimmel in huis verwijderen

Schimmel in huis bestrijden kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld een reinigingsmiddel, javel- of sodaoplossing of een sterker anti-schimmelproduct gebruiken om schimmel te verwijderen.

Hoewel je de schimmel op die manier wel kan verwijderen, bestaat er altijd een risico dat deze terugkomt. Daarom is het belangrijk en aangewezen om de oorzaak van het schimmelprobleem aan te pakken. In geval van problemen met de gevel betekent dat vaak het injecteren of impregneren van de gevel. Woonvocht kan je dan weer best oplossen met een goede ventilatie. Ventilatiesystemen houden namelijk de luchtvochtigheid op het juiste niveau, waardoor schimmels niet meer kunnen groeien.

 

schimmel in huis

 

Soorten ventilatiesystemen & hun prijzen

Je kan kiezen voor verschillende soorten ventilatiesystemen, die enerzijds afhankelijk zijn van het type en de grootte van de woning en anderzijds van de hoeveelheid lucht die verplaatst moet worden.

Met een ventilatiesysteem A kies je voor een natuurlijke luchtafvoer en -aanvoer. De prijs is afhankelijk van hoe je precies natuurlijk ventileert. Je ramen open zetten is gratis terwijl je voor het plaatsen van ventilatieroosters wel een kleine prijs betaalt.

Bij een ventilatiesysteem B heb je een mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer. Bij ventilatiesysteem C is dat net omgekeerd (natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer). Voor zulke systemen betaal je al snel ongeveer € 1.500 (excl. btw en plaatsing).

Kies je voor een ventilatiesysteem D, dan is zowel de luchttoevoer als -afvoer mechanisch. Hierbij liggen de prijzen tussen de € 3.000 en € 5.000. Dit systeem is het duurste, maar ook het meest efficiënt om je woning goed te ventileren.

Let wel op, de plaatsing door een vakspecialist brengt extra kosten met zich mee.

Benieuwd naar de kostprijs van een ventilatiesysteem op maat van jouw woning?
✓ Ontvang prijzen en advies op maat van erkende installateurs in jouw buurt.

 

Schimmel in huis gezondheid

Schimmel in huis kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kan het leiden tot allergische klachten en problemen met de luchtwegen, vooral voor mensen die gewoonlijk al last hebben van luchtwegenaandoeningen en allergieën.

Een vochtige omgeving is niet alleen ongezond om in te wonen, het is daarnaast ook een broeiplaats van allerlei ongedierte zoals pissebedden of zilvervisjes. Ook reumatische klachten worden vaak versterkt in vochtige woningen.

Een goede ventilatie zorgt dus voor een betere luchtkwaliteit, laat vocht afvoeren én is beter voor je gezondheid. Schimmel in huis verwijderen, en liefst zelfs voorkomen door ventilatie, is dus de boodschap.

 

schimmel

 

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Beslagen ramen kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan ventilatie, maar ook een ander vochtprobleem kan aan de basis liggen. Vraag hier vrijblijvend analyses en offertes aan.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmensen