Buisventilator
Ben je op zoek naar een stille ventilator voor een kleine ruimte? Dan is de buisventilator de ideale keuze. De ventilatie is hierbij namelijk onzichtbaar en niet te horen. Lees hier meer over buisventilatoren, hun eigenschappen, wanneer ze geschikt zijn, de mogelijkheden en de prijzen.
Ga snel naar:
Eigenschappen
Mogelijkheden
Prijs buisventilator
Alternatieven
Vergelijk offertes
Wat is een buisventilator & wanneer pas je het toe?
Een buisventilator (ook cilinder ventilator of inschuif-buisventilator genoemd) is een mechanische ventilator in de vorm van een buis. Het wordt deels of in zijn geheel in het ventilatiekanaal geschoven (inline of inbouwmontage). Voor een optimaal rendement wordt de ventilator best zo dicht mogelijk bij de uitgang van het kanaal aangebracht.
Met deze ingebouwde ventilator kan je lucht toevoeren (pulsie) of afvoeren (extractie). Door de lage capaciteit is een buisventilator vooral geschikt voor kleine ruimtes met korte ventilatiekanalen. Daarom wordt het vaak gebruikt als badkamerventilator of in het toilet. Waar je zo’n ventilator kan plaatsen, hangt ook af van de diameter van de afvoer. Hoe groter de opening, hoe meer lucht erdoor kan. Met grotere diameters kan je dus ook grotere ruimtes ventileren.
Eigenschappen buisventilator
De lage capaciteit van buisventilatoren maakt hen dan wel ongeschikt voor grote ruimtes, voor huishoudelijk gebruik zijn ze comfortabel en esthetisch. Enkel de zuigmond is zichtbaar in de ruimte, wat mooier oogt dan externe ventilatiesystemen.
Ze worden op afstand in het kanaal geplaatst, waardoor je niet alleen minder van de ventilator ziet, maar er ook minder van hoort. Een buisventilator is dus een stille ventilator en bestaat zelfs met geruisloze motoren. Omdat ze verder zitten, zijn ze wel moeilijker bereikbaar voor onderhoud. Die onbereikbaarheid kan ook een voordeel zijn: zo zijn ze beschermd tegen vandalisme, wat niet onbelangrijk is in gemeenschappelijke ruimtes zoals toiletten in de horeca.
Een buisventilator kan je snel en gemakkelijk plaatsen, omdat je die simpelweg in het kanaal schuift. Interesse in een cilinder ventilator? Bekijk het uitgebreide aanbod in de webshop.
Mogelijkheden
Buisventilatoren vind je in heel wat verschillende mogelijke uitvoeringen. Een overzicht van de optie’s:
- Grootte: er zijn verschillende diameters mogelijk, variërend van 100 tot 150 mm. Een kleine buisventilator is goed wanneer je weinig plaats hebt, maar vervoert wel minder lucht.
- Materiaal: dit type ventilatoren vind je zowel in hoogwaardig metaal als in kunststof.
- Centrifugaal of axiaal ventilatiesysteem: dit onderscheid slaat op de vorm van de ronddraaiende schoepen en hoe ze gemonteerd worden. Een axiale ventilator verplaatst lucht richting de lengte van de aandrijfas en wordt vaak gebruikt als badkamerventilator. Bij een centrifugaalventilator wordt de lucht omgebogen en dwars op de lengte van de as uitgeblazen. Een axiaal ventilator is dunner en daarom ideaal als je weinig ruimte hebt, maar het voert wel minder lucht aan.
- Soort motor: er zijn ook varianten die een vernuftige motor hebben, namelijk geruisloos, energiezuinig, geïsoleerd of voorzien van een thermische beveiliging.
Verder is ook de werking van de buisventilator regelbaar op verschillende manieren:
- Toerenregeling: met een toerenregeling kan je de draaisnelheid van de ventilator instellen.
- Thermostaat: een buisventilator met thermostaat regel je o.b.v. de temperatuur, waarvoor je een minimum kan bepalen. Hoe hoger de temperatuur, hoe harder de ventilator draait.
- Timer: met een nalooptimer kan je bepalen hoe lang de buisventilator blijft draaien nadat je de ruimte verlaten hebt (bv. om onfrisse geuren te verwijderen na een toiletbezoek).
- Vochtsensor: een buisventilator met vochtsensor of hygrostaat schakelt zichzelf in wanneer de ruimte te vochtig wordt.
Prijzen buisventilator
De kosten voor een buisventilator hangen af van verschillende factoren. Denk maar aan de diameter en capaciteit, het materiaal, het soort systeem, het type motor en het merk. Ook extra opties zoals regelmogelijkheden zorgen voor een hogere prijs. Bij technologische verfijningen stijgt de prijs fors: voor een energiezuinige motor betaal je al snel tien keer meer dan de richtprijs voor een eenvoudig type.
De prijs ligt gemiddeld tussen € 45 en 75 voor een inschuif buisventilator van 100 mm diameter en 110 m³/h (excl. btw, plaatsing en extra kosten). Op de zelfbouwmarkt vind je die al vanaf 15 euro, maar deze zijn vaak minder kwalitatief. Met een vakspecialist ben je zeker van een correcte plaatsing met kwaliteitsvol materiaal op maat van jouw voorkeuren en noden. Bovendien geeft deze je verder advies voor de regeling en het onderhoud van de ventilator. Vergelijk offertes van erkende installateurs.
TIP: plaats een buisventilator met de juiste capaciteit
De capaciteit van een ventilator is het aantal kubieke meters van luchtinhoud dat deze kan vervoeren per uur (uitgedrukt in m³/h). Wat je nodig hebt om je ruimte te ventileren, bereken je via deze formule: lengte x breedte x hoogte van de kamer x 10. Bij een buisventilator begint dit gemiddeld vanaf 102 m³/h voor een van 100 mm diameter. Bij een ventilator van 150 mm stijgt dat tot gemiddeld 295 m³/h.
Alternatieve ventilatoren
Een ander soort inbouwventilator is een kanaalventilator. Deze wordt vaak met buisventilatoren verward, maar de plaatsing ervan is anders: een kanaalventilator sluit je namelijk aan tussen 2 kanalen i.p.v. erin. Dit type ventilatoren zit eveneens op afstand en is dus ook stil en onzichtbaar. Ze hebben meer capaciteit dan inschuif buisventilatoren, maar zijn wel duurder. Bovendien nemen ze meer ruimte in beslag.
Naast deze inline ventilatoren kan je ook nog kiezen voor een opbouwventilator. Dit type wordt op de muur of het plafond bevestigd. Opbouwventilatoren zijn goedkoper en gemakkelijker in onderhoud, maar maken wel wat meer lawaai.
Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend advies, prijsvoorstellen en offertes vergelijken van meerdere ventilatiespecialisten: