Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.nl Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Ventilatie garage

De garage is vaak een multifunctionele ruimte. Je parkeert hier niet alleen je auto, maar soms is het ook een hobby- of werkplaats. Goede ventilatie is essentieel voor je gezondheid en de staat van deze ruimte. Wat zijn de mogelijkheden op gebied van ventilatie in een garage? Hoeveel kosten de mogelijke ventilatiesystemen? En met welke aandachtspunten moet je rekening houden? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Hoe je garage ventileren?
Ventilatie garage: kosten
Tips vochtigheid verminderen
Belangrijke aandachtspunten
Vraag nu meerdere offertes aan

 

 

Waarom garage ventilatie laten installeren?

Gebruik je je garage alleen als parkeerplek voor je auto? Of gebruik je de ruimte ook als een hobbykamer of werkplek? In elk van deze gevallen is het belangrijk om voldoende te ventileren. Hieronder vind je een paar voordelen van goede ventilatie in je garage:

 • Bescherming tegen vocht: in een slecht geventileerde ruimte krijg je uiteindelijk te maken met vochtproblemen. Hoe beter je ventilatiesysteem in je garage, hoe droger de ruimte. Zo voorkom je behoorlijk hardnekkige problemen als schimmels, houtrot, …
 • Geen muffe luchtjes: een goed ventilatiesysteem ververst de lucht voortdurend. Als je investeert in degelijke ventilatie, zeg je dus vaarwel tegen de oude garagegeur en adem je hier voortaan alleen nog frisse lucht in.
 • Veilige werkplek: werk je met verf, benzine of andere chemicaliën? Dan is het erg belangrijk voor je gezondheid om grondig te ventileren in je garage. Zo blijft brandgevaar beperkt en adem je minder giftige dampen in.
 • Langere levensduur: door een goede luchtcirculatie gaan de spullen die je opbergt in je garage langer mee. Denk aan fietsen en gereedschap, je auto, … Bovendien kan een goed geventileerde garage de waarde van je huis verhogen.

Ben je benieuwd naar de opties voor ventilatie in je garage? Dan kan je altijd bij een van onze professionals terecht. Kom hier gratis en vrijblijvend in contact met installateurs in je buurt!

ventilatie garage

 

Hoe je garage ventileren?

Een goede ventilatie in je garage is niet alleen fijn voor de luchtkwaliteit, het is ook veiliger en verlengt de levensduur van alles wat je er opbergt. Natuurlijke ventilatie in een garage is mogelijk, maar mechanische ventilatie is altijd beter. Maar welk systeem kies je? We zetten de mogelijkheden op een rijtje:

 

OPTIE 1: ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B combineert natuurlijke luchtafvoer met mechanische luchttoevoer. Verse lucht komt binnen via ventilatoren (eventueel gecombineerd met roosters) en verlaat je woning op natuurlijke wijze via afvoerkanalen in de badkamer, keuken, … Als je op zoek bent naar een snelle oplossing en je garage al een goede natuurlijke luchtcirculatie heeft, is dit systeem een goede keuze:

 • Voordelen ventilatiesysteem B: simpele installatie, energiezuinig door natuurlijke luchtafvoer, effectieve aanvoer van verse buitenlucht, …
 • Nadelen ventilatiesysteem B: vereist een goede natuurlijke afvoer van vervuilde lucht, kan minder doeltreffend zijn in hele vochtige ruimtes, …

 

OPTIE 2: ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C voert de lucht natuurlijk aan en mechanisch af. Door constante afzuiging blijft de luchtkwaliteit op peil. Breng je veel tijd door in je garage of bewaar je er chemische stoffen? Dan is dit systeem ideaal, omdat het vervuilde lucht snel afvoert.

 • Voordelen ventilatiesysteem C: continue luchtverversing, geschikt voor garages waar je veel tijd doorbrengt of chemische stoffen bewaart, makkelijk te onderhouden, …
 • Nadelen ventilatiesysteem C: afhankelijk van natuurlijke luchtaanvoer, potentieel hogere energiekosten dan ventilatiesysteem B, …

 

OPTIE 3: ventilatiesysteem D

Ventilatiesysteem D is een volledig mechanisch systeem: zowel de aanvoer als de afvoer van lucht verlopen mechanisch. Het bonuspunt? Het bevat vaak warmteterugwinning, waardoor de efficiëntie van de installatie nóg hoger is. Als je voor maximale controle wil gaan en energie-efficiëntie belangrijk vindt, is dit ventilatiesysteem je beste vriend:

 • Voordelen ventilatiesysteem D: maximale controle over luchtkwaliteit, warmteterugwinning bespaart energie, zeer effectief in alle omstandigheden, …
 • Nadelen ventilatiesysteem D: hogere installatiekosten, vereist regelmatig onderhoud voor optimale prestaties, …

 

Hoe ventileer ik mijn garage het beste?

Elke garage is uniek. Om te weten te komen welk ventilatiesysteem het beste is in jouw situatie, moet je rekening houden met je specifieke behoeften, de grootte van je garage en hoe je deze inzet. Daarom is het ook verstandig om advies te vragen aan een professional. Die kan jouw garage analyseren en op basis daarvan een systeem aanraden.

Op zoek naar ervaren installateurs? Je komt eenvoudig en snel met hen in contact via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier!

 

Ventilatie garage: kosten

Wanneer je overweegt om een ventilatiesysteem in je garage te plaatsen, zijn de kosten natuurlijk een belangrijk aspect. Maar hoe wordt de prijs van zo’n systeem bepaald? Het gaat niet alleen om het systeem zelf, maar ook de omvang van je garage, de complexiteit van de installatie, het tarief van de installateur, … hebben een invloed op het prijskaartje. Hieronder vind je alvast een paar richtprijzen:

Type ventilatiesysteemGemiddelde prijs (incl. plaatsing & excl. btw)
Ventilatiesysteem B€ 2.800
Ventilatiesysteem C€ 3.000 - 3.500
Ventilatiesysteem D€ 5.500 - 7.000

LET OP: dit zijn slechts indicatieve bedragen. Ben je op zoek naar een prijsvoorstel op maat? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met professionele installateurs via onze offerteservice.

 

ventilatie installatie

 

Tips luchtvochtigheid verminderen

Een te hoge luchtvochtigheid in je garage kan leiden tot allerlei problemen, van schimmel tot houtrot. Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit soort problemen te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips om je garage aangenaam en droog te houden:

 • Regelmatig verluchten: verluchten is de eerste stap voor een betere luchtvochtigheid. Maak er een gewoonte van om dagelijks je garage een kwartiertje te luchten. Dit is zelfs een absolute must na activiteiten die vocht produceren.
 • Waterdichte vloer: een waterdichte vloercoating zorgt voor minder vochtinfiltratie van onderaf. Vaak kan je daarvoor een coating op basis van epoxy of polyurethaan gebruiken. Tegenwoordig zijn er echter ook al alternatieven op de markt, zoals waterdichte PVC-kliktegels.
 • Natte items: om de luchtvochtigheid naar beneden te halen in je garage, bewaar je hier idealiter geen natte voorwerpen. Je vermijdt al een hoop problemen door je natgeregende auto of fiets af te drogen vóór je deze in de garage zet.
 • Ontvochtiger gebruiken: om de luchtvochtigheid in je garage te beperken, kan je een ontvochtiger aankopen. Zo’n apparaat zuigt overtollig vocht uit de lucht in je garage, waardoor de ruimte sneller droog aanvoelt. Een ventilatiesysteem blijft echter de enige duurzame oplossing.

 

Belangrijke aandachtspunten

Ventilatie in je garage is essentieel voor de gezondheid van de ruimte én de spullen die je hier bewaart. Het is dus niet zomaar een afweging. Maar waar moet je nu precies op letten bij de ventilatie van je garage? Hieronder lees je meer over de belangrijkste aandachtspunten:

 • Apart systeem: het is van essentieel belang om het ventilatiesysteem van je garage gescheiden te houden van de rest van je huis. Anders riskeer je dat schadelijke gassen uit de garage naar je woonruimtes trekken. Bovendien levert het je ook een betere vochtregulering op in de garage.
 • Grote roosters: plaats grote ventilatieroosters in een garage met een cv-ketel of een ander soort verbrandingstoestel. Op die manier voorkom je de opbouw van schadelijke gassen en blijft het toestel veilig én efficiënt functioneren.
 • Onderhoud: mechanische ventilatiesystemen (type B, C & D) vereisen regelmatige reiniging van kanalen en filters, en periodieke controle van motoren en sensoren. Bovendien is jaarlijks minstens 1 grondige inspectie nodig om optimale prestaties en luchtkwaliteit te garanderen.
 • Geluidsniveau: sommige ventilatiesystemen kunnen geluid maken. In de meeste gevallen is dat in de garage geen probleem. Breng je echter veel tijd door in de garage of grenzen belangrijke ruimtes aan de garage? Dan laat je het systeem even nakijken door een professional. Als een ventilatiesysteem meer geluid maakt dan normaal, is deze mogelijk aan onderhoud toe of is de afstelling niet correct.

 

Laat je ventilatie in de garage installeren door een professional!

Professionals zorgen voor een correcte installatie, volledig afgestemd op jouw garage. Ze kennen de beste technieken en zijn zich bewust van alle mogelijke valkuilen. Bovendien bieden ze vaak een uitstekende service na de installatie. Voor een eerlijke prijs vergelijk je het beste offertes van meerdere installateurs en maak je gegarandeerd de juiste keuze.

Wil jij genieten van een zorgeloze installatie van je garage ventilatie? Je kan gratis en vrijblijvend in contact komen met installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs