Brand & Ventilatie: Dit is wat je moet doen in geval van brand
Heel wat woningen zijn tegenwoordig voorzien van een ventilatiesysteem. Maar wat moet je ermee doen in geval van brand? Het is een vraag die bij velen speelt. Het antwoord op enkele interessante vragen rond brandveiligheid en ventilatie vind je in dit artikel.
Van plan om een ventilatiesysteem te laten plaatsen en benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vraag hier vrijblijvend prijzen en advies op maat aan bij erkende installateurs.
Moet de ventilatie uit bij brand?
Dit is zonder twijfel de meest gestelde vraag rond ventilatie en brandveiligheid. Nu, voor particulieren zijn hier geen heldere richtlijnen over opgesteld.
Dat komt omdat het zowat in ons geheugen gegrift staat om onszelf en onze naasten in geval van brand zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.
Weg uit de woning naar een veilige plek buiten en het alarmnummer bellen. Onthou vooral dat dat het belangrijkste is, belangrijker dan het uitschakelen van het ventilatiesysteem. Dat kost alleen maar kostbare tijd.
Is er rookvorming door een brand in de omgeving? Dan is het wel verstandig om het ventilatiesysteem tijdelijk buiten werking te stellen en ramen en deuren gesloten te houden. Je wil namelijk niet dat deze schadelijke rook van buiten naar binnen gezogen wordt.
Welke eisen gelden er t.a.v. brandbeveiliging en ventilatie?
Als onderdeel van het Bouwbesluit zijn nieuwe eisen opgesteld op gebied van brandveiligheid (NEN-6075). Deze gelden voor nieuwbouwwoningen, maar in mindere mate óók voor bestaande bouw. Specifiek voor ventilatiesystemen geldt dat er rookkleppen moeten zijn voorzien die voldoen aan de WRD-bepalingen (Weerstand tegen Rookdoorgang), als de luchtkanalen door brand- of rookwerende scheidingen lopen. Ventilatiesystemen kunnen ervoor zorgen dat rook sneller door je huis verspreidt, wat een van de gevaarlijkste factoren is bij een branduitbraak.
Kortom; vrij complexe informatie waar een ventilatiespecialist alles over weet. Profiteer van professioneel advies van een expert via onze gratis offerteservice.
Veroorzaakt ventilatie verspreiding van de rook in huis?
Het is zeker niet zo dat het ventilatiesysteem de rook die vrijkomt bij brand door het gehele huis verspreidt. In tegendeel, de giftige rook wordt net naar buiten afgevoerd.
Het is wel zo dat een brand zuurstof nodig heeft om te blijven branden en aan te wakkeren. Als je weet dat een ventilatiesysteem verse lucht en zuurstof aanvoert, kan je al denken dat dat geen gunstige invloed heeft in geval van brand.
Bevind je je nog in het brandende gebouw, dan is een werkend ventilatiesysteem dat verse lucht aanvoert hoe dan ook beter dan een situatie met weinig zuurstof en veel giftige rook die nergens naartoe kan. Hoe meer rook afgevoerd kan worden als er nog iemand binnen is, hoe beter.
Mag je een rookmelder koppelen aan de ventilatie?
Als particulier is dat toegestaan. Je bent wat dat betreft vrij. Het is echter wel belangrijk dat een ventilatiesysteem continu blijft draaien. Wanneer het gekoppeld is aan een rookmelder en die gaat af, dan zal de ventilatie automatisch afslaan. De vraag is of dat gewenst is of niet.
Rookmelders zijn relatief vrij gevoelig en kunnen om allerlei redenen plots afgaan, bijvoorbeeld bij het uitblazen van een kaars, aangebrand eten, … Als het ventilatiesysteem dan ook elke keer afslaat is dat niet echt praktisch.
Conclusie
Er is geen duidelijk antwoord op de vraag of je een ventilatiesysteem moet uitzetten in geval van een brand. Het is vooral belangrijk dat je jezelf en anderen zo snel mogelijk in veiligheid brengt. Ga naar buiten, weg uit de rook want het is de rook die je uiteindelijk de das om doet. In de meeste gevallen, zeker wanneer het al fel brandt, is het verstandig om het systeem gewoon aan te laten en te vluchten.
Is er brand in je omgeving of is er een ramp gebeurd waarbij giftige stoffen in de lucht zijn vrijgekomen? Zet dan wel het ventilatiesysteem uit. Woon je in een appartementsgebouw en kan je de ventilatie niet zelf uitzetten? Panikeer niet, meestal kunnen deze systemen op afstand uitgeschakeld worden in geval van rampen.
Van plan om een ventilatiesysteem te plaatsen? Dan is het aangeraden om een vakman in te schakelen. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om je het juiste advies te geven en een systeem te kiezen dat perfect past bij jouw eigen situatie en wensen. Deze zal ook de nodige info kunnen verstrekken over hoe je jouw specifieke systeem dient te behandelen in geval van noodsituaties zoals een brand. Vraag hier gratis offertes aan op maat.