Ventilatiesysteemabcd.nl
Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Subsidie ventilatiesysteem 2021

Laatste update: 7 januari 2021 – De installatie van een ventilatiesysteem kost al snel heel wat geld. Gelukkig kan je aanspraak maken op een subsidie voor een ventilatiesysteem en andere financiële voordelen. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Hier vind je een overzicht van alle ondersteuningsmaatregelen en info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

Overzicht ventilatie subsidies en voordelen 2021:

1. Energiebespaarlening
2. SEEH: Subsidie energiebesparing eigen huis (voor Verenigingen van Eigenaren)
→ Ontvang vrijblijvend offertes van ventilatie installateurs

 

1. Energiebespaarlening

Dit is geen subsidie voor een ventilatiesysteem, maar een goedkope lening (tegen een aantrekkelijke rente) die je kan aangaan om energiebesparende maatregelen te financieren. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen deze Energiebespaarlening aanvragen voor het plaatsen van ventilatie.

 

Welke energiebesparende maatregelen komen in aanmerking?

Volgende energiebesparende maatregelen met betrekking tot ventilatie komen in aanmerking voor een Energiebespaarlening:

 • Installatie van CO2-gestuurde ventilatie: CO2-gestuurde ventilatie ventileert alleen als het echt nodig is. Sensoren meten de luchtkwaliteit. Op basis daarvan zal het systeem meer of minder ventileren. Door zo enkel te ventileren wanneer het nodig is kan je heel wat besparen op elektriciteits- en stookkosten.
 • Installatie van WTW-ventilatie (warmteterugwinning): bij WTW-ventilatie (balansventilatie) onttrekt een warmtewisselaar warmte uit de afgevoerde lucht. Die warmte wordt dan gebruikt om de toegevoerde lucht op te warmen. Zo voorkom je warmteverlies in huis.
 • Installatie van een gelijkstroomventilator: bij een ventilatiesysteem met natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer zorgt een ventilator voor de afvoer van binnenlucht. Een gelijkstroomventilator is daarbij zo’n 30% zuiniger dan een wisselstroomventilator.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Als particulier kan je met de Energiebespaarlening min. 2.500 euro en max. 25.000 euro lenen. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. 65.000 euro lenen. De looptijd van de lening is 7 tot 20 jaar. Je betaalt daarbij een lage rente die tijdens de looptijd van de lening vaststaat:

Looptijd 7 jaarLooptijd 10 jaarLooptijd 15 jaarLooptijd 20 jaar
1,7% rente1,9% rente2,1% rente2,2% rente

Als VvE kan je min. 25.000 euro en max. 10.000.000 euro lenen, met een max. van 25.000 euro per appartementsrecht betreffende een wooneenheid. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket (combinatie van meer verregaande energiebesparende maatregelen) kan je tot max. 50.000 euro per appartementsrecht lenen. Voor een Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter kan je tot max. 65.000 euro per appartementsrecht lenen. De looptijd van de lening is 10 tot 30 jaar. De rente blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening:

Looptijd 10 jaarLooptijd 15 jaarLooptijd 20 jaarLooptijd 30 jaar
2,1% rente2,3% rente2,4% rente2,9% rente

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om een Energiebespaarlening te kunnen krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. We zetten de belangrijkste op een rij:

 • Voor wie: je mag als particuliere aanvrager niet ouder zijn dan 75 jaar en je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning. VvE’s moeten bestaan uit minstens 8 wooneenheden.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel krijgen als je het ventilatiesysteem laat plaatsen door een professioneel installateur. Samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte installatie. Ontvang vrijblijvend offertes van installateurs.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening voor ventilatie aanvragen?

Je moet de Energiebespaarlening aanvragen vooraleer je het ventilatiesysteem laat plaatsen. (Enkel voor particulieren: al uitgevoerde werken komen ook in aanmerking, maar ze mogen niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd.) Let op, bij je aanvraag moet je wel al een offerte en de ‘verklaring aannemer / installateur’ meesturen. Deze verklaring kan je aanvragen bij een ventilatie installateur wanneer je offertes bij hem opvraagt.

Waarom is de verklaring nodig?

Om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen stelt het Nationaal Warmtefonds eisen aan de energiebesparende maatregelen. Via de verklaring garandeert de installateur dat het ventilatiesysteem aan die eisen zal voldoen. De installateur kan je ook helpen bij de verdere aanvraag. Ontvang offertes en de nodige verklaring van ventilatie installateurs via de offerteservice.

 

subsidie ventilatiesysteem

2. Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

De Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) is er voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) die energiebesparende maatregelen willen uitvoeren. Het plaatsen van een CO2–gestuurd ventilatiesysteem of balansventilatie met warmteterugwinning hoort daar ook bij.

 

Welke energiebesparende maatregelen komen in aanmerking?

Je kan de subsidie als VvE aanvragen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Volgende maatregelen komen daarbij in aanmerking: het plaatsen van gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder- of vlieringvloerisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en hoogrendementsglas.

LET OP: pas als je 2 of meer van deze energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, kan je ook een ‘subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen’ ontvangen. Een van die aanvullende maatregelen die in aanmerking komt is het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem:

 • CO2–gestuurd ventilatiesysteem
 • Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) (wtw-rendement: ≥ 90%)

Andere aanvullende maatregelen die in aanmerking komen zijn het plaatsen van isolerende deuren, het waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem en het plaatsen van een energiedisplay of slimme thermostaat.

 

Hoeveel bedraagt de ventilatie subsidie?

De subsidie voor ventilatie is voor beide ventilatiesystemen gelijk:

 • CO2-gestuurde ventilatie subsidie: 20% van de kosten met een max. van 800 euro
 • Balansventilatie met wtw subsidie: 20% van de kosten met een max. van 800 euro

 

Hoe kan ik de subsidie voor een ventilatiesysteem aanvragen?

Je moet de subsidie voor ventilatie aanvragen vóór het uitvoeren van de werken (vóór het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen en aanvullende maatregelen). Let op, want bij je aanvraag moet je reeds het ‘uitvoerdersformulier’, ingevuld door de installateur die het ventilatiesysteem zal plaatsen, meesturen. Je kan dat formulier laten invullen door een installateur wanneer je offertes bij hem opvraagt.

Waarom is het uitvoerdersformulier nodig?

Om de SEEH te kunnen krijgen stelt de overheid eisen aan de energiebesparende maatregelen. Via het uitvoerdersformulier voorziet de installateur info over de uit te voeren werken zodat de overheid op basis daarvan kan beoordelen of ze effectief in aanmerking komen voor een subsidie. Ontvang offertes en de nodige verklaring van ventilatie installateurs via de offerteservice.

 

 

Welk soort ventilatiesysteem kies ik best?

Balansventilatie met warmteterugwinning wordt doorgaans aanzien als beste keuze. Het grote voordeel is de dat de hoeveelheid afgevoerde en toegevoerde lucht gelijk blijft en dat de toegevoerde lucht wordt voorverwarmd. Dat laatste voorkomt warmteverlies en zorgt dus voor energiebesparing. Natuurlijk is alles ook afhankelijk van je eigen wensen en specifieke situatie (Is het mogelijk om ventilatiekanalen aan te leggen. Hoe goed is je woning geïsoleerd? …).

TIP: een ventilatie installateur kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste ventilatie oplossing voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via onderstaand formulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs