Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Subsidie ventilatiesysteem 2024

Laatste update: 02 Sep 2024 – De installatie van een ventilatiesysteem is een behoorlijke investering. Gelukkig kan je aanspraak maken op een subsidie voor een ventilatiesysteem en andere financiële voordelen. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. Hier vind je een overzicht van alle ondersteuningsmaatregelen en info over de bedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

 

Overzicht ventilatie subsidies en voordelen 2024:

1. Energiebespaarlening
2. SVVE: subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (voor Verenigingen van Eigenaren)

Advies op maat nodig? Wil je graag meer info over deze subsidies voor een ventilatiesysteem én over de mogelijkheden, kosten, … voor ventilatie in jouw woning? Contacteer dan gratis en vrijblijvend professionele installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Energiebespaarlening

Dit is geen subsidie voor een ventilatiesysteem, maar een goedkope lening (tegen een aantrekkelijke rente) die je kan aangaan om energiebesparende maatregelen te financieren. Zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen deze Energiebespaarlening aanvragen voor het plaatsen van ventilatie.

 

Welke energiebesparende maatregelen komen in aanmerking?

De volgende energiebesparende maatregelen rond ventilatie komen in aanmerking voor een Energiebespaarlening:

  • Installatie van CO2-gestuurde ventilatie: CO2-gestuurde ventilatie ventileert alleen als het echt nodig is. Sensoren meten de luchtkwaliteit. Op basis daarvan zal het systeem meer of minder ventileren. Door zo enkel te ventileren wanneer het nodig is kan je heel wat besparen op elektriciteits- en stookkosten.
  • Installatie van een gelijkstroomventilator: bij een ventilatiesysteem met natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer zorgt een ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Een gelijkstroomventilator is daarbij zo’n 30% zuiniger dan een wisselstroomventilator.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Het bedrag dat je kan lenen via de Energiebespaarlening verschilt naargelang je een particulier of een VvE bent. Een kort overzicht van de bedragen:

  1. Als particulier kan je met de Energiebespaarlening min. 1.000 euro en max. 27.000 euro lenen. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. 71.000 euro lenen. De looptijd van de lening is 7 tot 20 jaar. Je betaalt daarbij een lage rente die tijdens de looptijd van de lening vaststaat.

BELANGRIJK: sinds 2022 is er ook een rente van 0% voor eigenaar-bewoners met een bepaald maximaal verzamelinkomen.

2. Als VvE kan je min. 25.000 euro en max. 10.000.000 euro lenen, met een max. van 33.000 euro per appartementsrecht betreffende een wooneenheid. De looptijd van de lening is 10 tot 30 jaar. De rente blijft onveranderd tijdens de looptijd. 

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om een Energiebespaarlening te kunnen krijgen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. We zetten de belangrijkste op een rij:

  • Voor wie: er is geen leeftijdsgrens meer voor de aanvraag van de Energiebespaarlening. Als woningeigenaar en bewoner mag je nu ouder zijn dan 75 bij het aangaan van de lening.
  • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel krijgen als je het ventilatiesysteem laat plaatsen door een professioneel installateur. Samenwerken met een vakspecialist is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte installatie. Ontvang vrijblijvend offertes van ventilatie-installateurs actief in je buurt.

 

Hoe kan ik de Energiebespaarlening voor ventilatie aanvragen?

Je moet de Energiebespaarlening aanvragen vooraleer je het ventilatiesysteem laat plaatsen. Bij particulieren komen eerder uitgevoerde werken ook in aanmerking, maar ze mogen niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd. Let op, bij je aanvraag moet je een offerte en de ‘Verklaring Aannemer / Installateur’ meesturen. Die verklaring kan je aanvragen bij een installateur als je offertes opvraagt.

Waarom is de verklaring nodig? Om de Energiebespaarlening te kunnen krijgen stelt het Nationaal Warmtefonds eisen aan de energiebesparende maatregelen. Via de verklaring garandeert de installateur dat het ventilatiesysteem aan die eisen zal voldoen. De installateur kan je ook helpen bij de verdere aanvraag.

TIP: ontvang offertes en de vereiste verklaring van ventilatie installateurs via de offerteservice.

 

subsidie ventilatiesysteem

 

2. Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen (enkel voor VvE’s)

Ter vervanging van de SEEH is er nu de SVVE of de Subsidie Verduurzamingsmaatregelen voor Verenigingen van Eigenaars. Die subsidie kan je aanvragen als je energiebesparende maatregelen wil uitvoeren. Het plaatse van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of balansventilatie met warmteterugwinning hoort daar ook bij.

 

Welke energiebesparende maatregelen komen in aanmerking?

Je kan de subsidie als VvE aanvragen voor 1 of meerdere energiebesparende maatregelen. Volgende maatregelen komen daarbij in aanmerking: het plaatsen van gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zolder- of vlieringvloerisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie en hoogrendementsglas.

LET OP: als je 1 of meer van deze energiebesparende maatregelen laat uitvoeren, kan je ook een ‘subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen’ ontvangen. Eén van die aanvullende maatregelen is het installeren van een energiezuinig ventilatiesysteem:

  • CO2-gestuurd ventilatiesysteem
  • Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW) (wtw-rendement: ≥ 90%)

 

Hoeveel bedraagt deze ventilatie subsidie?

De subsidie voor ventilatie is voor zowel CO2-gestuurde ventilatie als voor balansventilatie met wtw hetzelfde:

  • 1 isolatiemaatregel: CO2-gestuurde ventilatie subsidie: 15% van aanlegkosten op basis van de offerte, maximaal € 600.
  • 2 of meer isolatiemaatregelen: 30 % van aanlegkosten op basis van de offerte, maximaal € 1.200.

 

Hoe kan ik de subsidie voor een ventilatiesysteem aanvragen?

Je moet de subsidie voor ventilatie aanvragen vóór het uitvoeren van de energiebesparende maatregelen en de plaatsing van je ventilatiesysteem. Let op, want bij je aanvraag moet je al het ‘uitvoerdersformulier’ meesturen, ingevuld door de ventilatie-installateur. Je kan dat formulier laten invullen door een installateur wanneer je offertes bij hem opvraagt.

Waarom is het uitvoerdersformulier nodig? Om de SVVE te kunnen krijgen, stelt de overheid eisen aan de energiebesparende maatregelen. Via het uitvoerdersformulier geeft de installateur info over de werken, zodat de overheid kan beoordelen of ze in aanmerking komen voor een subsidie.

TIP: ontvang offertes en de nodige verklaring van ventilatie installateurs via de offerteservice.

 

Welk soort ventilatiesysteem kies ik best?

Balansventilatie met warmteterugwinning wordt doorgaans aanzien als de beste keuze. Het grote voordeel is dat de hoeveelheid afgevoerde en toegevoerde lucht gelijk blijft en dat de toegevoerde lucht wordt voorverwarmd. Dat laatste voorkomt warmteverlies en zorgt dus voor energiebesparing. Natuurlijk is alles afhankelijk van jouw wensen en specifieke situatie (is het mogelijk om ventilatiekanalen aan te leggen?, hoe goed is je woning geïsoleerd? …).

TIP: een ventilatie installateur kan je informeren over de mogelijkheden en adviseren over de beste ventilatie oplossing voor jouw situatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten via ons offerteformulier.

 


 

FAQ subsidie ventilatiesysteem 2024

Heb je nog aanvullende vragen rond de subsidies voor ventilatie en over de mogelijkheden van ventilatie voor jouw woning? Dan staat een ventilatie-installateur actief in je buurt je graag bij met raad en daad. Hieronder vind je ook al het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Hoe weet ik of ik recht heb op subsidies voor een ventilatiesysteem?

    Dat is heel eenvoudig: je vraagt gewoon advies aan een ventilatie-installateur actief in je buurt. Zo’n specialist houdt de vinger aan de pols over de mogelijke ventilatie subsidies waarop jij recht hebt. Hij kan je dus uitgebreid informeren over de voorwaarden, bedragen, aanvraagprocedures, … En dat is niet alles. Hij bezorgt je ook alle nodige documenten voor een correcte aanvraag.

    Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere specialisten via onze offerteservice.



  • Waarom werk ik best samen met een ventilatie-installateur?
    Wil je de kosten voor je ventilatiesysteem drukken met subsidies en financiële voordelen? Dan ben je verplicht om een professionele ventilatie-installateur in te schakelen. Samenwerken met zo’n vakman is trouwens sowieso sterk aangeraden. Hij geeft je advies op maat van jouw situatie, zorgt voor een correcte plaatsing en een energiezuinige werking van je systeem, …


  • Is een ventilatiesysteem ook een goed idee zonder subsidies?

    Zeker weten. In goed geïsoleerde woningen is natuurlijke ventilatie niet langer mogelijk. Daarom is een mechanisch ventilatiesysteem essentieel om voor een gezonde binnenlucht te zorgen. Dankzij zo’n optimale luchtkwaliteit in je woning voorkom je condensatievocht en vermijd je ook gezondheidsproblemen als hoofdpijn, vermoeidheid, allergische reacties, concentratiestoornissen, …

    TIP: wil je meer weten over de voordelen van ventilatie en de mogelijke ventilatiesystemen voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies op maat aan een installateur actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs