Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Ventilatiekanalen reinigen

Ventilatiekanalen vormen een belangrijke schakel in het zuiveringsproces van lucht. Ze transporten 24 op 24 zuivere en onzuivere lucht. Door je luchtkanalen regelmatig te reinigen voorkom je dat vuil en bacteriën zich opstapelen en verspreiden in je leefomgeving.

Luchtkanalen of unit laten reinigen? Vraag hier vrijblijvend prijzen en offertes op maat aan.

 

 

Waarom en wanneer ventilatiekanalen reinigen?

Luchtkanalen transporteren een grote hoeveelheid lucht. De vervuilde lucht die aangezogen wordt bevat allerlei verontreinigingen zoals stof- vetdeeltjes. Deze deeltjes gaan zich in de loop der jaren afzetten op de wanden van de ventilatiekanalen:

De stoflaag wordt steeds dikker waardoor de lucht minder goed kan stromen en de capaciteit van het ventilatiesysteem afneemt. Als gevolg hiervan kan de ventilator oververhitten en lawaaihinder produceren. Daarnaast kunnen zich ook bacteriën ontwikkelen wat nefast is voor de gezondheid. Om deze reden is het van belang dat het ventilatiesysteem regelmatig geïnspecteerd wordt en dat de ventilatiekanalen eens om de drie à vijf jaar gereinigd worden.

 

 

Kostprijs ventilatiekanalen reinigen

De prijs voor het reinigen van een ventilatiesysteem C met bijhorende luchtkanalen kost zo’n 200 tot 250 euro. Het reinigen van een balansventilatie (automatische aanvoer + afvoer) zal iets duurder zijn omdat er meer ventielen en luchtkanalen gereinigd moeten worden.

 

Bij een grote service beurt worden in de regel de volgende werkzaamheden verricht:

• Reinigen van de ventilator
• Vervangen van de filters (WTW)
• Reinigen van de WTW
• Reinigen van de luchtventielen
• Intensief reinigen van de ventilatiekanalen
• Debietmeting en opnieuw inregelen van de ventielen en ventilator

 

Je kunt er ook voor kiezen om een service abonnement af te sluiten. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand of jaar in ruil voor een jaarlijkse of tweejaarlijkse check-up + reiniging. Een abonnement afsluiten komt vaak iets goedkoper uit en garandeert ook dat je systeem op correcte en regelmatige basis onderhouden wordt.

 

Benieuwd naar de kostprijs om jouw ventilatiekanalen en/of unit te reinigen?
» Vraag hier gratis info en prijzen aan.

 

reiniging ventilatiekanalen

 

 

Werkwijze van een reiniging

Het reinigen van de ventilatiekanalen gebeurt meestal met een mobiele stofzuiger en een flexibele slang waarop een borstel is gemonteerd. De krachtige stofzuiger wordt met een brede slang op een luchtkanaal aangesloten (op een aanzuigpunt, bijvoorbeeld in de keuken). De flexibele slang met borstel wordt aangesloten op een soort accuboor en aangebracht in de andere zijde van het luchtkanaal. Door de roterende werking van de borstel wordt het kanaal van binnen goed gereinigd. De vervuiling die daarbij los komt wordt direct door de stofzuiger afgezogen.

Er zijn nog een aantal andere manieren waarop de ventilatiekanalen kunnen worden gereinigd. De reinigingstechniek is afhankelijk van het soort ventilatiekanalen (gegalvaniseerde buizen of kunststof buizen) en de vorm ervan (rond of vierkant). Soms gebruikt men ook perslucht om stof te verwijderen.

 

Hoe vaak de ventilatiekanalen reinigen?

Veel mensen vragen zich af hoe vaak de ventilatiekanalen nu eigenlijk gereinigd moeten worden. Hierop is geen exact antwoord te geven omdat dit geheel afhankelijk is van de luchtkwaliteit in huis. In een huis waarin intensief gerookt wordt bijvoorbeeld, kan nicotineaanslag in de de kanalen ervoor zorgen dat de wanden sneller vervuild raken. De snelheid en mate waarin vervuiling optreedt is dus in iedere woning verschillend. Gemiddeld moeten de ventilatiekanalen eens in de vijf a zes jaar gereinigd worden. De overige delen in het systeem (ventielen, ventilator, warmte terugwin unit, filters) moeten eerder gereinigd worden, zeker wanneer er sprake is van gezondheidsklachten als astma en bronchitis.

 

Wat kan je zelf reinigen?

Een ventilatiesysteem functioneert alleen goed wanneer de lucht vrij door de kanalen kan stromen. Aangezien het aanzuigen van de vervuilde lucht begint bij de luchtventielen, zullen deze als eerste vervuilen. Je kunt de ventielen eenvoudig zelf schoonmaken door ze in een sopje te leggen en met een borsteltje goed schoon te maken. Het enige waar je op moet letten is de stand waarin de ventielen bij verwijdering staan. Deze bepaalt hoeveel lucht er door het ventiel kan stromen. Zorg ervoor dat de opening van het ventiel bij terugplaatsing ongeveer hetzelfde is. Je kunt eventueel met een stift wat merktekentjes aan de binnenkant zetten (afhankelijk van het type ventiel).

 

Moeten alleen de ventilatiekanalen gereinigd worden?

Nee, de ventilatiekanalen vormen slechts één onderdeel van het systeem. Voor een goede werking van de ventilatie moet ook de ventilator en eventueel de WTW (warmte terugwin unit) gereinigd worden. Datzelfde geldt voor de filters in de WTW. Het is erg belangrijk om deze regelmatig te vervangen omdat de luchtkwaliteit in huis voor een groot gedeelte bepaald wordt door deze filters. Zeker voor mensen met allergieën (hooikoorts, astma, bronchitis) is het aan te raden om deze filters op regelmatige basis te vervangen. Meer informatie over de verschillende soorten filters voor ventilatiesystemen vind je hier.

 

 

Offertes voor ventilatie reinigen ontvangen?

Kies voor een ventilatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte reiniging van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmensen