Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.nl Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Balansventilatie

Er zijn verschillende mogelijkheden om te ventileren op een energiezuinige manier. De balansventilatie, ook wel ventilatiesysteem D of mechanische ventilatie genoemd, levert je een groot voordeel op omdat warmteterugwinning mogelijk is.

Gratis offertes aanvragen voor ventilatiesystemen kan op de online offertepagina.

 

Waarom ventileren met balansventilatie?

In de eerste plaats is goed ventileren een pure noodzaak voor je gezondheid. De lucht die in jouw woning circuleert, is gemiddeld dubbel zo vervuild als de buitenlucht. Als men goed ventileert, krijgen hinderlijke stoffen die in de woning vrijkomen geen kans om zich op te stapelen. Vieze geurtjes en de kans op ontwikkeling van allergieën worden op die manier ook teniet gedaan.

Bovendien kun je door een ventilatiesysteem te gebruiken heel wat energie besparen. De meest efficiënte methode daarvoor is het gebruik van balansventilatie. Bij deze ventilatievorm worden er twee ventilatoren geïnstalleerd in jouw woning.

Deze zorgen enerzijds voor de toevoer van verse buitenlucht in de droge ruimtes (zoals jouw slaapkamer, bureau of zithoek), en anderzijds voor de afvoer van vervuilde binnenlucht uit de natte ruimtes (zoals de badkamer, keuken of het toilet).

Meestal zal men dit systeem gaan uitrusten met een apparaat voor warmterecuperatie (warmtewisselaar). Dit apparaat zorgt ervoor dat de warme afvoerlucht de koude aanvoerlucht opwarmt en dat bijgevolg tot 90% van de warmte uit de afgevoerde lucht kan worden gerecupereerd. Zo zal buitengaande lucht van 20 °C de binnenkomende lucht van 0 °C kunnen opwarmen tot 15 °C of meer.

 

Voordelen balansventilatie ten opzichte van andere ventilatiesystemen

Er bestaan vier soorten ventilatiesystemen, gaande van systeem A tot systeem D. Systeem A is niets meer dan natuurlijke ventilatie, waarbij je bijvoorbeeld je woning verlucht via ramen of roosters. Bij systeem B en systeem C hanteert men respectievelijk een mechanische toevoer en een mechanische afvoer. Bij balansventilatie (systeem D) worden beide luchtstromen mechanisch geregeld en kan men ook warmte gaan recupereren.

 

balansventilatie werking

Naast de mogelijkheid tot warmteterugwinning biedt balansventilatie ook nog een paar andere voordelen. In vergelijking met de andere drie ventilatiesystemen ondervindt systeem D minder problemen met over- en onderdruk. Verder kan het debiet van de ventilatoren worden verhoogd, waardoor men ook een kortere en intensievere ventilatie kan doorvoeren. Ten slotte haalt dit ventilatiesysteem ook beter de normen in alle weersomstandigheden.

 

Prijs balansventilatie

De kostprijs van balansventilatie hangt af van de grootte van je woning. Voor de installatie in een gemiddelde woning betaal je al vlug een prijs van 5.000 à 8.000 euro.

Er zijn echter enkele financiële maatregelen om de investering in ventilatie te ondersteunen. Meer informatie over deze maatregelen kan je ontdekken in dit artikel.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs