Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vraaggestuurde ventilatie: opties & prijzen

Ventileren is noodzakelijk in elk huis. Anders krijg je al snel last van vocht en schimmel in je woning. Bij vraaggestuurde ventilatie hoef je zelf niet continu bezig te zijn met je ventilatiesysteem. Welke voordelen heeft vraaggestuurde ventilatie nog meer? En met welke kosten hou je rekening? Lees het hier!

Ga snel naar:
Voordelen vraaggestuurd ventileren
Vraaggestuurd ventileren: 2 opties
Kosten vraaggestuurd ventileren
Aandachtspunten vraaggestuurde ventilatie
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Hoe werkt vraaggestuurde ventilatie?

Bij vraaggestuurde ventilatie wordt de luchtkwaliteit in huis automatisch gecontroleerd. Vraaggestuurde ventilatie staat ook wel bekend als mechanische ventilatie of CO2 gestuurde ventilatie. Deze manier van ventileren is afhankelijk van sensoren en werkt als volgt:

 • STAP 1: sensoren plaatsen in je woning. Per kamer plaats je een sensor. In de zogenoemde natte ruimtes moeten deze sensoren sowieso aanwezig zijn. Denk aan je badkamer, je keuken en het toilet.
 • STAP 2: de sensoren analyseren de luchtkwaliteit. Het ventilatiesysteem analyseert de luchtkwaliteit in je huis. Hierbij meet het systeem de luchtvochtigheid en het CO2 gehalte. Vooraf stel je de gewenste luchtkwaliteit in.
 • STAP 3: vervuilde lucht eruit, frisse lucht erin. Als de lucht vervuild is, zorgt je ventilatie ervoor dat deze lucht uit je huis gaat. Vervolgens komt er nieuwe, frisse lucht binnen. Hierdoor is de luchtkwaliteit in je huis weer goed.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem in jouw woning? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

vraaggestuurde ventilatie plaatsen

 

Voordelen vraaggestuurd ventileren

Ventileren is altijd nodig. Het gebruik van vraaggestuurde ventilatie is hierbij een goede optie met veel voordelen. De voornaamste pluspunten:

 

 • Optimaal binnenklimaat: je binnenklimaat is altijd goed omdat je ventilatie dit zelf regelt. Ventilatie voorkomt schimmels in huis. Bovendien is een goede luchtkwaliteit beter voor je gezondheid.
 • Energiezuinig: de vraaggestuurde ventilatie ventileert alleen als dit nodig is. Hierdoor bespaar je energie. Bovendien hoef je er zelf verder helemaal geen rekening mee te houden.
 • Flexibel: je hebt per ruimte een sensor. Een decentraal ventilatiesysteem kan de luchtkwaliteit per ruimte anders reguleren. Een centraal ventilatiesysteem werkt enkel voor het hele huis tegelijkertijd.
 • Onderhoudsarm: er is geen maandelijks onderhoud nodig. Eens in de 2 à 4 jaar moet je je systeem laten checken door een vakspecialist.
 • Automatisch systeem: vraaggestuurde ventilatie is automatisch geregeld. Je hebt er dus zelf geen omkijken meer naar. Je ventilatiesysteem doet alles zelf!

 

Vraaggestuurd ventileren: 2 opties

Voor vraaggestuurd ventileren heb je 2 verschillende opties. Je hebt zowel centrale als decentrale ventilatiesystemen. Voor beide opties valt wel wat te zeggen:

 

1. Centraal vraaggestuurd ventileren

Bij centrale ventilatie heb je 1 ventilatiesysteem voor meerdere ruimtes. Deze ruimtes zijn verbonden met elkaar door een netwerk van ventilatiekanalen. Centraal ventileren is goed mogelijk bij nieuwbouwhuizen of als je je woning grondig gaat renoveren en hier de ruimte voor hebt. Er zijn verschillende soorten centrale ventilatiesystemen mogelijk:

 • C+ systeem: hierbij is de aanvoer van de verse lucht natuurlijk. Dat wil zeggen dat deze lucht via roosters in droge kamers (bv. een slaapkamer) naar binnen komt. De vervuilde lucht voert het systeem dan weer mechanisch af via natte ruimtes als de badkamer, de keuken, …
 • D systeem: dit systeem werkt volledig mechanisch, zowel op vlak van aan- en afvoer van lucht. Hierbij heb je dus geen roosters in je muren en plafonds nodig. Het systeem is daarom iets duurder dan systeem C+, maar je hebt geen last van tocht en geluidshinder en de luchtkwaliteit is beter.

 

2. Decentraal vraaggestuurd ventileren

Decentraal ventileren is geschikt als je een systeem wil voor een bestaande woning en de renovatie beperkt is. Ook als je slechts 1 ruimte wil ventileren, is dit een goede optie. Denk bv. aan een vochtige ruimte zoals je badkamer.

Een decentraal ventilatiesysteem is goedkoper dan een centraal ventilatiesysteem. Bovendien is er veel minder breekwerk nodig, omdat de vakspecialist geen ventilatiekanalen hoeft aan te leggen. Door decentrale ventilatie heb je bovendien ook vrijwel geen geluidsoverlast.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een vakspecialist!

Centraal en decentraal ventileren: het is allebei mogelijk. Welk systeem beter is in jouw situatie, kan je laten onderzoeken door een vakspecialist. Die bekijkt je huis nauwkeurig en heeft ervaring met beide manieren van ventileren. Zo komen jullie samen tot de beste oplossing voor vraaggestuurd ventileren in jouw huis.

Wil je meer informatie over of je beter centraal of decentraal vraaggestuurd kan ventileren en wat dit je precies gaat kosten? Kom gratis en vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

 

Kosten vraaggestuurd ventileren

De kosten voor vraaggestuurde ventilatie zijn afhankelijk van een aantal zaken. Hoe meer sensoren per ruimte je hebt, hoe hoger de kosten oplopen. Ook de arbeidskosten zijn van belang. Bij een complex systeem zal de plaatsing langer duren en zullen de arbeidskosten hoger zijn.

Centraal/decentraal ventilatiesysteemType systeemPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Centraal ventilatiesysteemSysteem C+€ 3.000 tot 3.500
Systeem D€ 5.000 tot 7.000
Decentraal ventilatiesysteemLokale buis-, kanaal- of opbouwventilator€ 20 tot 30
Decentrale unit (systeem B) € 500 tot 600
Decentrale unit (systeem D)€ 1.000 tot 1.500

De prijzen in bovenstaande tabel zijn slechts richtprijzen. De kosten wisselen per situatie, woning en gekozen vakspecialist. Het is daarom ook zeker de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen en deze uitgebreid te vergelijken. Weten hoeveel vraaggestuurde ventilatie in jouw huis exact zou kosten? Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

vraaggestuurde ventilatie

 

Aandachtspunten vraaggestuurde ventilatie

Bij vraaggestuurde ventilatie zorgt je systeem voor de automatische ventilatie van je huis. Wel is het handig om met een aantal aandachtspunten rekening te houden. Denk bv. aan het volgende:

 • Geurreactie: het ventilatiesysteem kan niet reageren op geuren. Als je bijvoorbeeld je huis aan het verven bent, zal het systeem deze geur niet opnemen. In dit soort situaties blijft het belangrijk om even een raam open te zetten.
 • Ramen open: je ramen open hebben is totaal geen probleem. Hierdoor is natuurlijke ventilatie ook nog steeds mogelijk, naast je vraaggestuurde ventilatie. Het systeem raakt dan niet ontregeld.
 • Droge lucht: een vraaggestuurd ventilatiesysteem draagt helaas niet bij aan het verminderen van droge lucht in je huis. Als je hier veel last van hebt, is een luchtbevochtiger aan te raden. Dit werkt goed in combinatie met je ventilatiesysteem.
 • CO2 & vocht: de meeste ventilatiesystemen richten zich zowel op het CO2- als luchtvochtigheidsgehalte in je huis, maar er zijn ook systemen die zich richten op maar 1 van de 2. Bij een te hoog CO2-gehalte kan je klachten krijgen zoals hoofdpijn en misselijkheid. Maar ook een hoge luchtvochtigheid is niet goed.

 

Laat je vraaggestuurde ventilatie onderhouden door een vakspecialist

Eens per twee jaar is een check van je vraaggestuurde ventilatie nodig. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit optimaal, heeft je systeem een langere levensduur, profiteer je van een hoger rendement en hou je de energiekosten laag.

Wil je een goed onderhouden vraaggestuurd ventilatiesysteem met een optimale levensduur en een hoog rendement? Laat je vraaggestuurde ventilatie dan onderhouden door een echte vakspecialist. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs