Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Decentrale ventilatie: info & prijzen

Een goede ventilatie is onmisbaar in elk gebouw. Beschikt je huidige woning nog niet over (voldoende) ventilatie en wil je ingrijpende renovaties met breekwerk vermijden? Dan is decentrale ventilatie dé oplossing bij uitstek. Dit systeem is erg energie-efficiënt en heeft ook nog eens een hoge ventilatiecapaciteit. In dit artikel ontdek je alle voordelen, mogelijkheden en prijzen.

Snel naar: soortenplaatsingwanneer decentrale ventilatie kiezen?voordelenprijs

 

 

Wat is decentrale ventilatie?

In tegenstelling tot centrale ventilatie, waarbij één centrale unit de ventilatie in meerdere ruimtes regelt, kan je met decentrale ventilatie om het even welke ruimte afzonderlijk en doelgericht ventileren.

Er komen dus geen ventilatiekanalen aan te pas zoals bij een centraal ventilatiesysteem; er is geen doorstroming van lucht tussen de verschillende kamers. Dit laat je toe om een kamer te ventileren in functie van zijn gebruiksomstandigheden, zonder dat het debiet in andere ruimtes ontregeld wordt. We spreken daarom ook soms van ‘lokale ventilatie’.

 

Soorten decentrale ventilatie

 

1. Lokale buis- of opbouwventilatoren

Decentraal ventileren kan al op een zeer eenvoudige manier. Aan de hand van een losse kanaalventilator, buisventilator of opbouwventilator kan je kleinere ruimtes zoals de badkamer of het toilet lokaal ventileren. Deze worden in de afvoerbuis zelf geplaatst, of tussen twee afvoerbuizen in. Lees hier meer over badkamerventilatoren.

» Voordelen: snelle montage, goedkope & efficiënte verluchting
» Nadeel: instroom van koude en warme lucht in resp. winter & zomer
» Prijs: vanaf enkele tientallen euro’sBekijk het aanbod in de webshop.

 

2. Decentrale ventilatie-unit

Daarnaast bestaan er twee decentrale systemen met een ventilatie-unit. Het eenvoudigste systeem werkt in feite volgens het ventilatieprincipe B. Deze unit zuigt verse lucht mechanisch aan via een buis in de gevel, terwijl vervuilde lucht op natuurlijke wijze afgevoerd wordt. In elke geventileerde ruimte is er dus tegelijk een aanvoer als afvoer van lucht aanwezig. Het benodigde debiet kan je probleemloos laten berekenen door een ventilatie-expert.

» Voordelen: gezond en proper binnenklimaat, geluidswerende eigenschappen, tochtvrij & fluisterstil
» Nadeel: geen warmteterugwinning en vrij groot debiet nodig i.v.m. centrale balansventilatie
» Prijs: circa €550 – Ontvang offertes op maat.

 

3. Decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning

Tegenwoordig bestaan er nieuwere decentrale systemen met een unit die uitgaat van het ventilatieprincipe D, ook wel decentrale balansventilatie genoemd. De aan-en afvoer van lucht gebeurt volledig mechanisch. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de uitgaande luchtstroom gerecupereerd wordt bij het voorverwarmen van de automatisch ingevoerde frisse lucht. De volgende voordelen zijn verbonden aan dit systeem:

 • 75 tot 80% van de warmte wordt teruggewonnen
 • Uitstekende luchtvochtigheid in huis
 • Laag energieverbruik: je spaart heel wat extra energiekosten uit
 • Verhoogd wooncomfort: geen last van koude luchtstromen of tocht
 • Het systeem is iets duurder maar wel een pak rendabeler
 • Een balanssysteem filtert ook  vervuilde stoffen uit de lucht
 • Sommige modellen winnen niet enkel warmte terug uit de lucht, maar ook vocht. Zo vermijd je condens.

» Prijs: € 1000 à € 1500Ontvang offertes op maat.

 

decentrale ventilatie

 

Waarmee rekening houden bij plaatsing unit?

Enkel een muurdoorvoer of een kernboring door de buitenmuur van de kamer is nodig, net zoals een 230 volt-aansluiting. Om een zo optimaal mogelijk rendement te halen, is het belangrijk dat de decentrale ventilatie gemonteerd wordt naargelang de vorm van de ruimte. In kamers met hoge of schuine plafonds wordt de unit best zo hoog mogelijk gemonteerd. Ook objecten (bv. verlichting) voor het inblaasrooster moeten vermeden worden.

Het toestel wordt gewoonlijk in of tegen een buitenwand geplaatst. Ook plaatsing in een raamopening is bijvoorbeeld mogelijk. Een specialist heeft de nodige kennis om een correcte plaatsing te garanderen. Vraag gratis offertes op maat aan.

Alle kamers waarin ventilatie wenselijk is, kunnen van een decentrale unit worden voorzien. Vooral de slaapkamer is prioritair, omdat daar al na 2 uur slaap te veel CO2 uitgestoten wordt zonder ventilatie. Ook vochtige ruimtes, zoals de badkamer, keuken of kruipruimte zijn belangrijk.

 

 

Wanneer kiezen voor decentrale ventilatie-unit?

 • Afgewerkte ruimtes (met vocht-of schimmelvorming)

Decentrale ventilatie is in de eerste plaats interessant bij (kleine) renovaties van ruimtes met een verstoorde vochtigheidsgraad. De montage kan snel en eenvoudig verlopen. Er hoeven dus geen structurele aanpassingen aan het gebouw te gebeuren. Aangezien de installatie van een unit slechts enkele uren in beslag neemt, worden de dagelijkse activiteiten in de ruimte(s) nauwelijks verstoord. Decentrale ventilatie wordt ook dikwijls gekozen als nabehandeling van geïsoleerde woningen die nog niet geventileerd werden.

Ventilatie voorzien bij renovatie is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Op die manier vermijd je vervelende problemen zoals vocht en schimmel in huis.

 

 • Bij geluidshinder of indien systeem D geen optie is

Verder is decentrale ventilatie aangewezen op locaties waar een centraal ventilatiesysteem D niet mogelijk is. Een systeem D is steeds de beste optie, maar technisch gezien niet bij elk renovatieproject mogelijk. Ligt je huis of gebouw in de buurt van een drukke stad, autosnelweg of luchthaven? Bij zware geluidshinder is decentrale ventilatie de beste oplossing, aangezien dit apparaat geluiden kan dempen tot 56 decibel.

 

 • Eventueel bij nieuwbouw

Ook bij nieuwbouw ventilatie is het uiteraard mogelijk om voor decentrale ventilatie te kiezen. Doordat je geen ventilatiekanalen hoeft te integreren, hoeft de opbouwhoogte van de vloeren minder groot te zijn bij nieuwbouw. Zo spaar je onder meer chapekosten uit.

 

 

Andere voordelen van een decentraal ventilatiesysteem

 • Decentrale ventilatie is eenvoudiger te onderhouden dan centrale ventilatie. Het apparaat is nagenoeg onderhoudsvrij, waardoor de kosten beperkter zijn. Eén of twee maal per jaar de filters vervangen volstaat. Dit kan je bovendien zelf doen.
 • Een decentraal ventilatiesysteem zorgt voor minder drukverlies via het leidingnet. Een decentrale unit haalt een debiet van zo’n 75 m³ per uur.
 • Door het gebrek aan ventilatiekanalen, is er geen hoge luchtdruk en bijgevolg ook quasi of geen geluidshinder.
 • Een decentrale ventilatie-unit heeft een compact design dat eveneens overschilderbaar is. De unit kan dus netjes geïntegreerd worden in de ruimte.

 

 

Hoeveel kost decentrale ventilatie?

De totale kostprijs hangt af van het aantal units dat je wil plaatsen. Voor één decentrale unit mag je rekenen op een prijs van ongeveer €550 à €1500, inclusief BTW. Systemen met warmteterugwinning zijn doorgaans duurder dan systemen zonder WTW. Aangezien je zelf bepaalt in welke ruimtes je wil ventileren, kan je de prijs sturen zoals je wil. Indien je de ventilatie laat plaatsen door een professional, moet je rekening houden met extra arbeidskosten. Dankzij de snelle montage, zijn deze installatiekosten relatief laag.

Stel dat je een zevental units laat plaatsen, zal de hele installatie dus om en bij de 7000 euro kosten. Deze prijs komt overeen met de prijs van een centraal systeem D, maar je bespaart dus op de onderhoudskosten, de ventilatiekanalen en eventueel op chapekosten. Daarnaast heb je mogelijk recht op een subsidie of kan je een Energiebespaarlening krijgen.

Wil je decentrale ventilatie laten plaatsen in je woning of bedrijf? Via onze online offerteservice kan je prijsvoorstellen op maat van jouw project aanvragen bij verschillende ventilatiespecialisten in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend. Klik hier om offertes te ontvangen.

 

decentrale ventilatie

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs