Verwarming en ventilatie
Tegenwoordig zijn we ons er allemaal van bewust dat goed ventileren belangrijk is voor het klimaat binnenshuis. Toch aarzelen heel wat mensen met de aanschaf van dergelijk systeem uit schrik dat de verwarmingskosten de hoogte in zullen schieten. Een onterechte beslissing want via een warmtewisselaar kan de binnenkomende koude lucht meteen opgewarmd worden.
De verwarmingsketel
Er bestaat tegenwoordig een breed scala aan verwarmingsmogelijkheden. Elk type verwarming drukt zijn eigen stempel op het energieverbruik en de behoefte aan ventilatie. Hieronder kun je de eigenschappen van elk type nader bekijken. Ook lees je meer over de kosten.
Wens je vrijblijvende offertes voor ventilatie te ontvangen op maat van jouw project?
» Vraag hier gratis offertes aan bij ervaren en erkende installateurs in de buurt.
Ventilatie met ventilatoren
In deze categorie worden twee types ventilatorventilatie onderscheiden. Allereerst kan er lucht van buiten naar binnen worden gevoerd. Dit is een ventilatiesysteem dat voornamelijk nog in oudere huizen te vinden is, aangezien het niet een heel energiezuinige ventilatiemethode is. Verse, koude lucht wordt van buiten naar binnen gezogen, waardoor de vuile lucht wordt gedwongen de woning via afvoerkanalen te verlaten.
Een modern ventilatiesysteem werkt volgens het tegenovergestelde principe: de oude lucht wordt naar buiten gepompt, waardoor verse lucht naar binnen kan stromen. Dit type ventilatiesysteem wordt voornamelijk toegepast in kamers waarin de lucht met de regelmaat van de klok vochtig wordt: badkamers en keukens, maar ook toiletten en bergingen vallen onder die categorie.
Deze vorm van ventilatie is redelijk energiezuinig, maar je zult de verwarming ter compensatie van de koude lucht die naar binnen wordt gevoerd wel wat hoger moeten zetten. Het ventilatiesysteem is bovendien altijd ingeschakeld. Het verbruik van een ventilator ventilatiesysteem bedraagt ongeveer 20 watt in ruststand. Zodra het systeem wordt ingeschakeld, loopt het energieverbruik op naar 70 watt.
Op jaarbasis komt het erop neer dat een ventilator ongeveer 60 tot 90 euro aan stroom verbruikt. Er zijn energiezuinige ventilatoren beschikbaar die je in de loop van vijftien jaar honderden euro’s kunnen besparen. De installatiekosten van een dergelijke ventilator bedragen doorgaans 140 tot 170 euro.
Om je verwarmingsketel minder te doen werken en geld uit te sparen op je stookkosten kan je ook een ventilator komen met warmte recuperatiesysteem. Deze zal de warmte van de buitengaande lucht gebruiken om de verse lucht voor te verwarmen. Zo moet je CV-installatie een pak minder werken.
Vraaggestuurde ventilatie
Vraaggestuurde ventilatie werkt volgens hetzelfde principe als het hiervoor genoemde ventilatiesysteem, maar is daarentegen niet continu ingeschakeld. Dankzij slimme sensoren schakelt het systeem automatisch in en uit naargelang de luchtkwaliteit. Verwarmen is daardoor ook goedkoper, aangezien er niet dag in, dag uit een ventilator koude lucht in uw huis blaast.