Toilet ventileren
Om te voorkomen dat vocht en nare geurtjes blijven hangen, moet je zeker jouw toilet ventileren. Vocht kan namelijk schimmels veroorzaken die slecht zijn voor je gezondheid. Regelmatig een raam openzetten is dan al slim, maar niet voldoende. Op welke manieren kan je effectief jouw toilet ventileren? Hoeveel kost dit je en heb je hier een professional voor nodig? Je leest het hier.
Ga snel naar:
OPTIE 1: toilet mechanisch ventileren
OPTIE 2: toilet ventileren met ventilator
CONCLUSIE: hoe ventileer ik mijn toilet?
Ontvang vrijblijvend offertes
Is ventilatie in het toilet nodig?
Het is erg belangrijk om goed te ventileren, vooral op plaatsen zoals het toilet. Daar kan de lucht namelijk extra vuil zijn door nare geurtjes en vocht. De meest efficiënte manier om dit tegen te gaan is een mechanisch ventilatiesysteem dat die vuile lucht afvoert en verse lucht aanvoert. Op die manier gaat de installatie bacteriën tegen en heb je geen last meer van vieze geurtjes.
Wil jij je toilet ventileren? Dan kan een een expert voor jou een ventilatiesysteem installeren. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van 2 à 3 professionals in je buurt!
OPTIE 1: toilet ventileren met mechanisch ventilatiesysteem
Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt vervuilde en vochtige lucht af en vervangt dit met verse buitenlucht. Meestal is zo’n installatie aangestuurd door een ventilatiebox. Ook kan je zelf de afzuiging aansturen met een schakelaar of draadloze bediening.
Voor- en nadelen mechanisch ventilatiesysteem
- Geen tocht: een mechanisch ventilatiesysteem zorgt constant voor genoeg schone lucht, zonder tocht. Ongeacht de weersomstandigheden, kan je met zo’n installatie genieten van de aanvoer van frisse lucht.
- Aanpasbaar: de meeste ventilatiesystemen hebben 3 standen. Met behulp van een schakelaar kan je dan zelf regelen hoe grondig het systeem ventileert voor het ideale binnenklimaat.
- Geen nare geurtjes: doordat een mechanisch ventilatiesysteem voortdurend de lucht verschoont, heb je geen last meer van schimmels of muffe geurtjes. Bovendien is de schone lucht goed voor je gezondheid.
- Laag verbruik: bij een mechanisch ventilatiesysteem D zit een ingebouwde warmtewisselaar. Die zorgt er voor dat de aangevoerde buitenlucht verwarmd is vóór het de woning in gaat. Daardoor verlies je zo min mogelijk warmte en bespaar je dus veel energie.
- Duurder dan natuurlijke ventilatie: het prijskaartje van mechanische ventilatie ligt een stuk hoger dan dat van natuurlijke ventilatie. Maar door te investeren in een systeem met warmteterugwinning komt je maandelijkse energierekening een stuk lager uit.
- Onderhoud: een mechanisch ventilatiesysteem vergt wat onderhoud. De filters vervang je om de 2 jaar, en om de 4 jaar laat je een groot onderhoud uitvoeren. Handig is dat je met de meeste installateurs een onderhoudscontract kan afsluiten. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken.
Prijs mechanisch ventilatiesysteem
De prijs van mechanische ventilatie hangt af van verschillende factoren. Reken in ieder geval op € 5.500 à 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Deze investeringskosten kunnen nog wel lager zijn, als je in aanmerking komt voor bepaalde financiële voordelen of een subsidie.
LET OP: dit is alleen een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor een mechanisch ventilatiesysteem? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts via onze offerteservice.
Zelf mechanisch ventilatiesysteem plaatsen of expert inschakelen?
Sommige fabrikanten leveren doe-het-zelfpakketten voor ervaren klussers. Een mechanisch ventilatiesysteem is echter wel complex om te plaatsen. Daarom is het toch altijd beter om een professional in te schakelen. Dan profiteer je van de volgende voordelen:
- Advies op maat: een professional analyseert jouw woonsituatie en gaat op basis daarvan na wat het meest geschikte ventilatiesysteem is. Op die manier kan jij een weloverwogen keuze maken.
- Snelle en correcte plaatsing: een installateur heeft veel ervaring en kan de plaatsing van het mechanisch ventilatiesysteem efficiënt uitvoeren. Daardoor heb jij de beste garantie op een goed werkende installatie voor de langere termijn.
- Onderhoud en garantie: als je een mechanisch ventilatiesysteem laat plaatsen door een professional, heb je meteen een betrouwbaar aanspreekpunt voor het onderhoud. Bovendien heb je met een expert ook een langere garantieregeling.
Op zoek naar een installateur voor je mechanische ventilatiesysteem in het toilet? Die vind je snel via onze offerteservice. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van vakmensen actief in je buurt!
OPTIE 2: toilet ventileren met ventilator
Als je je toilet wil verluchten zonder ingrijpende renovaties, is een gewone ventilator een betaalbare optie. Er bestaan verschillende modellen. Een opbouwventilator is vooral geschikt bij kortere luchtafvoerkanalen. Heb je een kleine badkamer? Dan ga je beter voor een buisventilator. Een kanaalventilator installeer je dan weer als je een langer afvoerkanaal hebt.
Voor- en nadelen ventilatoren
- Goedkoop: in vergelijking met een mechanisch systeem zijn ventilatoren zeer betaalbaar. Als je een professional inschakelt, zullen ook de arbeidskosten beperkt blijven vanwege de eenvoudige installatie.
- Eenvoudige installatie: als je een ervaren doe-het-zelver bent kan je er eventueel ook voor kiezen om zelf je ventilatoren in het toilet te plaatsen. De installatie van het systeem vereist namelijk niet zo veel breekwerk.
- Lager wooncomfort: in tegenstelling tot een mechanisch systeem kan je op deze manier de ventilatie niet zelf regelen. Daardoor komt er in de zomer warme lucht binnen en in de winter koude lucht. Dat leidt tot minder wooncomfort.
Prijs ventilatoren
Het prijskaartje van ventilatoren voor het toilet is afhankelijk van het type en de capaciteit. Gemiddeld mag je rekenen op € 30 à 200 (excl. btw). Wil je graag zo’n ventilator voor in de wc kopen? Dan kan je een kijkje nemen in onze webshop.
LET OP: deze prijs houdt geen rekening met de installatiekosten. Laat je deze klus liever over aan een ervaren professional? Dan kan je hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere installateurs.
Zelf ventilatoren plaatsen of expert?
Ventilatoren kan je gerust zelf plaatsen als je een ervaren klusser bent. Vaak leveren fabrikanten doe-het-zelfpakketten aan die alles stap voor stap uitleggen. Toch kan het voordelig zijn om een professional in te schakelen. Je bent dan zeker dat ventilatoren de beste keuze zijn voor jouw woonsituatie en dat de plaatsing correct verloopt.
Op zoek naar een specialist voor de ventilatoren in je toilet? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier!
CONCLUSIE: hoe ventileer ik mijn toilet?
Het is moeilijk om te bepalen wat de beste manier is om je toilet te ventileren. Dat hangt namelijk af van je budget, je persoonlijke voorkeur, je woonsituatie, … Als je op zoek bent naar het meest efficiënte systeem, dan is een mechanisch ventilatiesysteem de beste keuze. Heb je echter een beperkt budget? Dan zijn ventilatoren beter.
TIP: laat je ventilatiesysteem installeren door een expert!
Om er zeker van te zijn dat je ventilatiesysteem correct is geïnstalleerd, schakel je een professional in. Die heeft veel ervaring en weet precies hoe de installatie moet verlopen. Voor de beste garantie op een correcte prijs, leg je ook een aantal offertes naast elkaar en vergelijk je de installateurs.
Op zoek naar een expert voor de ventilatie in je toilet? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in jouw buurt via het offerteformulier hieronder: