Ventilatie-installateur inschakelen: tips, info en prijs
Een ventilatie-installateur is noodzakelijk voor een goede installatie en werking van je ventilatie. Hij weet precies hoe een ventilatiesysteem moet worden geïnstalleerd, ingesteld en gecontroleerd. Voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten staat hij je bij met deskundig advies en zorgt hij voor een ventilatiesysteem dat optimaal functioneert. Want een goed geventileerde woning is cruciaal voor jouw gezondheid.
Op zoek naar een ventilatie-installateur? Ontvang hier vrijblijvend max. 3 prijsvoorstellen op maat.
Waarvoor een ventilatie-installateur inschakelen?
Een professioneel installateur heeft naast het plaatsen van het ventilatiesysteem ook nog andere functies die zorgen voor een goede ventilatie. Zo weet hij precies hoe het systeem moet worden ingeregeld en weet hij ook welke problemen er zich kunnen voordoen bij het testen van de installatie. Met het voorontwerp bezorgt hij je ook een nauwkeurig prijsvoorstel en wordt er afgestemd wat de vereisten zijn voor je ventilatie.
1. Kostenraming
Een ventilatie-installateur stelt een kostenraming op basis van het voorontwerp zoals opgesteld door de architect. Dat bepaalt waar de kanalen, leidingen en ventielen moeten komen. Afhankelijk van het type mechanische ventilatie weet de installateur welke onderdelen er nodig zijn en stelt hij hiervoor een prijsvoorstel op.
2. Ventilatiesysteem plaatsen, inregelen en testen
Het is belangrijk dat de componenten van een ventilatiesysteem perfect op elkaar aansluiten. Een professioneel installateur weet precies hoe dit moet gebeuren en zorgt voor een zo goed mogelijke werking. Vervolgens wordt het systeem ingeregeld en gecontroleerd voor een optimale werking en zo laag mogelijk verbruik.
3. Onderhoud ventilatiesystemen
Een frequent onderhoud van de kanalen en reiniging van de ventielen is nodig om de continuïteit van je ventilatiesysteem te garanderen. Vooral bij mechanische ventilatie is het aangeraden om de kanalen om de 3 à 5 jaar te reinigen. Er stapelt zich namelijk na enkele jaren heel wat vuil op in de kanalen waardoor vervuilde lucht in de woning wordt geblazen. Voor een groot onderhoud doe je dus ook best beroep op een ventilatie-installateur.
Installateur ventilatie: prijs
De prijs voor een ventilatie installateur hangt samen met het type ventilatiesysteem. Vooral voor mechanische ventilatie van type C, C+ en D worden installateurs ingeschakeld. Daarom vind je hieronder de prijs van beide systemen. In dit artikel over prijs ventilatiesystemen vind je een compleet overzicht van alle systemen.
Soort ventilatiesysteem | Prijs (incl. plaatsing excl. btw) |
---|---|
Ventilatiesysteem C en C+ | ± € 3.000 - 3.500 |
Ventilatiesysteem D | ± € 5.500 - 7.000 |
Ventilatiesysteem laten plaatsen? Ontvang via onze gratis offertedienst max. 3 prijsvoorstellen op maat. Zo kan je vergelijken en de meest voordelige kiezen. |
Tip: Onderhoudscontract
Als je een ventilatiesysteem laat installeren, kies je best meteen voor een onderhoudscontract. Een klein onderhoud, zoals het vervangen van filters, kan je zelf. Het grote onderhoud van de ventilatiebox niet. Met een abonnement ben je verzekerd van een optimaal werkend ventilatiesysteem. En de installateur is vertrouwd met de geplaatste installatie. Een onderhoudscontract kost je ongeveer tussen 3 à 4 euro per maand.
Ventilatie zelf plaatsen: risico’s
Ventilatie zelf plaatsen is, mits de juiste ervaring en vakkennis mogelijk maar er zijn toch enkele risico’s aan verbonden. Wil je echt zeker zijn van een correcte installatie? Doe dan beroep op een erkend installateur.
- Keuze ventilatiesysteem: zonder deskundig advies bestaat de kans dat je kiest voor een ventilatiesysteem dat niet helemaal geschikt is voor je woning.
- Aansluiting van de componenten: het is belangrijk dat alle componenten van de installatie goed op elkaar aansluiten en er ook geen componenten van verschillende merken door elkaar worden gebruikt.
- Testen en inregelen van het systeem: wanneer je niet de kennis hebt over het inregelen van een ventilatiesysteem en het ventilatiesysteem niet wordt getest, is de kans groot dat je ventilatie niet zal werken zoals het hoort.
- Eisen & wetgeving: een expert bepaalt, op basis van de grootte van je woning en waar je het ventilatiesysteem wilt plaatsen, hoeveel vermogen het systeem nodig heeft (conform NEN 1087). Dit wisselt per ruimte en is iets waar jij als doe-het-zelver niet bekend mee bent. Daarnaast gelden deze eisen niet voor alle woningen. Zo is het alleen verplicht voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende renovaties. Een expert vertelt je hier graag meer over.
Gevolgen van slechte ventilatie
De gevolgen van slecht geplaatste ventilatie zijn onder andere dichte en defecte kanalen. Vaak zijn ventilatoren niet bereikbaar of zitten de afzuigventielen op de verkeerde plaats. In geval van een ventilatiesysteem C zijn kapotte of verstopte raamroosters een weerkerend probleem, waardoor de verse aanvoer van lucht niet langer mogelijk is.
Al deze oorzaken en gevolgen leiden tot een slechte luchtkwaliteit in huis wat een negatieve impact heeft op de gezondheid. Maar dat is niet het enige. Slechte ventilatie heeft ook gevolgen voor de bouwkwaliteit van de woning. Je krijgt last van rottende kozijnen, schimmels, vocht en stank in de woning.
Waarom is ventileren belangrijk?
Je woning ventileren brengt voordelen met zich mee voor zowel je gezondheid als het binnenklimaat van je woning. Zeker in een goed geïsoleerde woningen is toevoer van verse lucht belangrijk.
- Toevoer van verse lucht: toevoer van verse lucht zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en een betere gezondheid.
- Afvoer van vochtige lucht: lucht wordt vochtig wanneer je kookt, jezelf wast en ademt. Vochtige lucht die wordt afgevoerd krijgt niet de kans om je woning aan te tasten en schimmels te vormen.
- Geen vieze geuren: vieze geurtjes blijven niet hangen in de woning omdat ze ook worden afgevoerd met vervuilde en vochtige lucht.