Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.nl Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Ventilatiesysteem C: voor- en nadelen & prijzen

Bij ventilatiesysteem C gebeurt de luchtaanvoer op een natuurlijke wijze, bijvoorbeeld via roosters in ramen of muren. De afvoer van de vuile lucht gebeurt mechanisch, met een ventilator. In dit artikel vind je de voor- en nadelen van dit type ventilatiesysteem en de prijs.

Snel naar: voordelennadelenventilatiesysteem C prijsveelgestelde vragen

 

 

Wanneer kiezen voor een ventilatiesysteem C?

Bij het plaatsen van een ventilatiesysteem wordt vaak getwijfeld tussen ventilatiesystemen C en D. Om te weten wanneer je best voor systeem C kiest, bespreken we hieronder de voor- en nadelen van systeem C ten opzichte van systeem D:

 

Voordelen systeem C

  • Lagere investeringskosten dan systeem D: als je een beperkt budget hebt voor de plaatsing van een ventilatiesysteem, dan is systeem C wellicht de beste keuze. In vergelijking met ventilatiesysteem D, waarbij zowel de luchtaanvoer als -afvoer mechanisch gebeuren, is systeem C namelijk een pak goedkoper.

 

  • Lager verbruik van het systeem: aangezien ventilatiesysteem D twee ventilatoren nodig heeft (mechanische luchtaanvoer en -afvoer), zal het verbruik van dit systeem hoger liggen dan dat van ventilatiesysteem C, dat maar één ventilator heeft (voor de luchtafvoer). Hierbij moet wel de kanttekening gemaakt worden dat de stookkosten bij ventilatiesysteem C hoger zullen komen te liggen omdat de lucht onverwarmd de woning binnenkomt. Bij de nadelen van dit systeem vind je meer info hierover.

 

Ben je op zoek naar een vakman voor de installatie van een ventilatiesysteem? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van ventilatiesystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

ventilatiesysteem c prijs

 

Wat zijn de nadelen?

  • Geluid en tocht: bij winderig weer kan bij ventilatiesysteem C een tochtgevoel ontstaan omdat de buitenlucht rechtstreeks via roosters de woning binnenkomt. Deze rechtstreekse aanvoer van buitenlucht betekent ook dat geluiden van buitenaf al snel storend kunnen zijn.

 

  • Luchtkwaliteit: aangezien het om een natuurlijke luchtaanvoer gaat, wordt de lucht niet gefilterd bij ventilatiesysteem C. Dit betekent dat stof, vervuiling, pollen,… makkelijk in de woning kunnen terechtkomen. Door te kiezen voor een vraaggestuurd ventilatiesysteem C, ook gekend als systeem C+, wordt de luchtkwaliteit wel beter geregeld. Dit systeem krijgt bij woningen dan ook vaak de voorkeur op het klassieke systeem C (meer over systeem C+ verderop in dit artikel). De gewone ventilatiesystemen C zijn eerder geschikt voor magazijnen.

 

  • Temperatuur van de binnenkomende lucht: de koude buitenlucht komt onverwarmd de woning binnen bij ventilatiesysteem C, dus zal je meer moeten verwarmen. Bij warm weer komt de warme buitenlucht dus ook makkelijk binnen in de woning.

 

Ter vergelijking: ventilatiesysteem D filtert de binnenkomende lucht wel en door te kiezen voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt deze lucht voorverwarmd met de warmte van de lucht die wordt afgevoerd.

 

 

Ventilatiesysteem C prijs

De kosten voor de plaatsing van een ventilatiesysteem C zijn afhankelijk van verschillende elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de woonoppervlakte en het aantal te ventileren ruimtes. Voor een ventilatiesysteem C kan je je verwachten aan prijzen van ongeveer 3.500 euro (incl. plaatsing). Kies je voor een betere regeling van de luchtkwaliteit in de woning met een ventilatiesysteem C+, dan zal de prijs ongeveer 4.000 euro (incl. plaatsing) bedragen.

Voor de plaatsing van een ventilatiesysteem doe je best een beroep op een vakman. Een professional kan je vertellen wat het beste ventilatiesysteem is voor jouw situatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van ventilatiesystemen. Prijzen vergelijken wordt zo erg eenvoudig!
Vraag hier offertes op maat van jouw project aan.

 

ventilatiesysteem c luchtroosters

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Om af te ronden vind je hier nog enkele veelgestelde vragen over ventilatiesysteem C:

 

1) Hoe werkt een ventilatiesysteem C+?

Ventilatiesysteem C+ werkt vraaggestuurd. Dit betekent dat het systeem zich kan aanpassen aan de situatie. Als er bijvoorbeeld veel mensen in huis zijn, zal de lucht sneller vervuild zijn. Dan zal het systeem harder werken (meer lucht afvoeren) dan als er bijvoorbeeld niemand aanwezig is. De luchtkwaliteit wordt bij een ventilatiesysteem C+ dus steeds gecontroleerd met behulp van sensoren en het systeem past zijn werking dan ook aan aan de kwaliteit van de lucht in de woning.

Door de betere controle over de luchtkwaliteit is een ventilatiesysteem C+ meer geschikt voor woningen dan een gewoon systeem C. Aangezien het hier gaat om een systeem dat meer gesofisticeerd is dan een klassiek ventilatiesysteem C, zal de prijs zoals reeds gezegd wel wat hoger liggen. Hou rekening met een bijkomende prijs van ongeveer 500 euro.

 

2) Heeft het systeem veel onderhoud nodig?

Om zeker te zijn van een goede werking van het systeem is een regelmatig onderhoud nodig. Bij een ventilatiesysteem C zal je bijvoorbeeld de toevoerroosters, de ventilator, het buizennet en de ventielen moeten reinigen. Sommige onderhoudswerken zijn zelf uit te voeren, bijvoorbeeld het reinigen van de roosters en de ventielen. Voor een schoonmaakbeurt van de ventilator en de ventilatiekanalen schakel je toch beter een vakman in. Voor meer informatie over het reinigen van ventilatiesystemen kan je terecht in dit artikel.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs