Radon in huis voorkomen: tips & aanbevelingen
Radon is een gevaarlijk gas dat onopvallend woningen binnendringt. Weinig mensen weten dat dit gas de gezondheid ernstig kan schaden. In dit artikel lees je wat radon is en hoe je hoge concentraties kan vermijden.
Wat is radon gas?
Radongas is een kleurloos en geurloos radioactief gas dat van nature in de aardbodem aanwezig is. Het dringt binnen in de woning via kleine openingen in de vloer en via naden, kieren, leidingdoorvoeren of via het sanitair.
Bij een slechte ventilatie van de woning kan het radon gas nergens naar toe en gaat het zich steeds meer ophopen in de woning. De radioactieve elementen in het radon gas gaan zich vervolgens binden aan kleine stofdeeltjes. Deze deeltjes zijn bij inademing schadelijk en kunnen longkanker veroorzaken.
Gevaren van radon gas
Ja, radon gas is in hoge concentraties zeer schadelijk voor de gezondheid. Alleen al in Nederland zorgt het voor 1000 gevallen van dodelijke longkanker per jaar! De Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) en andere belangrijke organisaties zijn het erover eens dat radon wereldwijd jaarlijks voor duizenden gevallen van dodelijke longkanker zorgt. Eigenlijk is het vreemd dat er in de pers zo weinig aandacht aan het probleem van radon is geschonken. Misschien is men bang voor paniek maar gelukkig laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle nu van zich horen.
Wat kan je zelf doen om hoge concentraties radon te vermijden?
Het aanschaffen van een radon detector is zeker de moeite waard. Het vergt slechts een geringe investering en het geeft je objectieve informatie over de concentratie radon in huis. Mocht deze te hoog zijn dan moet je zeker actie gaan ondernemen want het probleem zal niet zomaar vanzelf overgaan! Wat je in ieder geval moet doen is:
1. Beter ventileren !
Door beter te ventileren kun je radongas tijdig afvoeren zodat er geen schadelijke hoge concentraties kunnen gaan ontstaan. Mocht je een kruipruimte hebben dan is het de moeite waard om te checken of deze voldoende geventileerd is. Het schadelijke radon komt via de bodem naar boven en zal als eerste in de kruipruimte terecht komen.
Door het correct ventileren van de kruipruimte voorkom je dat het gas zich verder door het huis gaat migreren.
2. De woning ondoordringbaar maken voor radon gas
Om te voorkomen dat radongas uit de aardbodem in de woning kan doordringen is het van belang dat de spleten, voegen en kieren tussen de onderbouw en de woonruimte zo goed mogelijk afgedicht zijn. De bodem kan daarbij ook bedekt worden met een ‘Radonscherm’.
Schaf een radon gas detector aan
Er is een speciale radon detector ontwikkeld waarmee je zelf kunt controleren hoe het met de concentratie radongas in de woning is gesteld. Hij is vlot verkrijgbaar in gespecialiseerde webshops.
Meer weten over radongas? Neem een kijkje op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. Je vindt er heel wat antwoorden op vaakgestelde vragen omtrent radon.