Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hoe luchtkwaliteit in huis verbeteren?

Een goede luchtkwaliteit binnenshuis is erg belangrijk, ook al sta je daar niet altijd bij stil. De oorzaak van verontreinigde lucht zijn chemische stoffen, virussen, stof- en roetdeeltjes, … die zich in je woning opstapelen. Wordt deze vervuilde lucht niet op tijd afgevoerd? Dan heb je te maken met ongezonde binnenlucht. Hoe kan je de luchtkwaliteit verbeteren in huis? We zetten 5 tips op een rij!

Ga snel naar:
TIP 1: investeer in een kwalitatief ventilatiesysteem
TIP 2: verlucht je woning
TIP 3: plaats een luchtreiniger
TIP 4: laat je ventilatiesysteem onderhouden
TIP 5: andere suggesties
CONCLUSIE: hoe de luchtkwaliteit in huis verbeteren?

 

 

Wat is een goede luchtkwaliteit?

Er zijn verschillende indicatoren die de luchtkwaliteit in huis bepalen. We sommen hieronder enkele factoren op waaraan je een slechte binnenlucht kwaliteit kan herkennen:

 • Schimmels & vochtplekken: vochtproblemen herken je aan vochtige plekken op de muren, afbladderende verf, loskomend behang, muffe geurtjes, … Hier kunnen schimmels en bacteriën ongestoord groeien. Vocht is dus een indicatie van een ongezonde leefomgeving.
 • Hoge concentratie CO2: sinds de coronacrisis wordt het CO2-gehalte in (openbare) gebouwen steeds vaker gemonitord met aangepaste meetapparatuur. Te veel CO2 in de lucht verdringt namelijk het zuurstofgehalte en versnelt de verspreiding van ziektekiemen.
 • Woonomgeving: woon je dicht bij een snelweg of een industriegebied? Wordt er rondom je woning naarstig gebouwd en verbouwd? Dan komen er onvermijdelijk microscopisch kleine verontreinigingen in je huis.

BELANGRIJK: de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit zijn dan ook nefast voor je gezondheid. Op lange termijn spreken we o.a. over luchtwegeninfecties, irritaties van de neus en de keel, een overgevoeligheid voor allergieën, hoofdpijn, lopende neus, … Zoek je naar manieren om bv. de luchtkwaliteit in je slaapkamer te verbeteren? Neem dan contact op met een professional.

 

TIP 1: investeer in een kwalitatief ventilatiesysteem

Geen enkele oplossing om de lucht in huis te verbeteren is zo efficiënt als het plaatsen van een betrouwbaar en hoogwaardig ventilatiesysteem. Doorgaans spreken we over 2 verschillende systemen: centrale en decentrale. Waarvoor je het best kiest, hangt af van je situatie:

 • Nieuwbouwwoning of IER = centraal ventilatiesysteem: heb je de ruimte om ventilatiekanalen te plaatsen? Opteer dan voor een mechanisch centraal ventilatiesysteem. In dit geval verloopt de ventilatie deels of volledig mechanisch (resp. ventilatiesysteem C of systeem D).
 • (Kleinschalige) renovatie = decentraal ventilatiesysteem: is je renovatie eerder beperkt? Dan is een decentraal ventilatiesysteem een betere optie. Zo heb je geen ventilatiekanalen nodig en plaats je 1 systeem in 1 ruimte. Niet alleen (deels) mechanische systemen behoren tot deze categorie (bv. ventilatiesysteem A & een systeem B), maar ook ventilatieroosters.

LET OP: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker een ventilatiesysteem is. Met een luchtdichte woonschil is het namelijk moeilijker om de natuurlijke constante aan- en afvoer van lucht te verzekeren.

Prijs centraal ventilatiesysteem: € 3.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs decentraal ventilatiesysteem: € 550 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

Ventilatiesysteem kiezen? Vertrouw op een expert!

De keuze voor een welbepaald type ventilatiesysteem is afhankelijk van verschillende factoren. Op zoek naar de meest geschikte installatie voor jouw woning? Win dan informatie in bij een ventilatie-expert. Die vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden, berekent het benodigde debiet van jouw systeem en verzorgt de installatie ervan. Interesse? Start hier je aanvraag.

 

luchtkwaliteit binnenshuis verbeteren

 


TIP 2: verlucht je woning

Het belang van tijdig verluchten wordt vaak onderschat. Nochtans is het noodzakelijk om de kwaliteit van het binnenklimaat van je woning te verbeteren. Terwijl je ventilatiesysteem voortdurend voorziet in de aan- en afvoer van lucht binnenshuis, zorg je er tijdens het verluchten voor dat je in 1 keer kort en krachtig een specifieke ruimte van frisse buitenlucht voorziet. Zeker in vochtige ruimtes is verluchten snel en efficiënt. Zo voorkom je dat condensatievocht zich begint op te hopen.

BELANGRIJK: verluchten alleen is onvoldoende. Hoewel je de vervuilde lucht makkelijk kan afvoeren, is het effect na zo’n halfuur alweer verdwenen. Vandaar is een (mechanisch) ventilatiesysteem onmisbaar in een goed geïsoleerde woning. Win vrijblijvend meer informatie in over een aangepast systeem voor jouw huis.

 


TIP 3: plaats een luchtreiniger

Heb je veel last van huisstofmijt of andere allergieën? Of ben je over het algemeen gevoeliger aan luchtwegeninfecties? Dan kan een luchtreiniger een waardevolle aanvulling zijn. De speciale, ingebouwde filters vangen vervuilde zuurstofdeeltjes op (bv. door gas, allergenen & stof), neutraliseren geurtjes, doden virussen, … Er zijn luchtreinigers van verschillende merken op de markt met elk hun eigen kenmerken.

LET OP: een luchtreiniger is geen volwaardig alternatief voor een ventilatiesysteem. Waar ventilatiesystemen lucht aan- en afvoeren, filtert een luchtreiniger vervuilde deeltjes uit de lucht. Bovendien werkt een luchtreiniger vooral lokaal, specifiek in de ruimte waar die staat.

 

Luchtreiniger nodig? Bekijk onze webshop!

De prijzen voor een luchtreiniger zijn erg variabel. Zo heb je al systemen vanaf € 50 (incl. btw), maar die kunnen oplopen tot wel € 2.000 (incl. btw). Ze hangen sterk samen met het type reiniger, het merk en de verschillende functies. Wil je graag een luchtreiniger aanschaffen? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 


TIP 4: laat je installatie onderhouden

Een tijdig onderhoud van je ventilatiesysteem staat niet alleen garant voor een langere levensduur, maar ook voor de betrouwbare werking ervan. Een onderhoud is niet wettelijk verplicht. We raden echter sterk aan om je installatie tijdig aan een professionele inspectie te onderwerpen. Dit heeft een positief effect op de luchtkwaliteit.

BELANGRIJK: je ventilatie-unit en -kanalen reinigen is niet iets dat je zelf doet. Wil jij je installatie periodiek laten reinigen? Dan is een onderhoudscontract de beste oplossing. Neem hiervoor contact op met je installateur. Hij vertelt je er graag meer over.

 

luchtkwaliteit in huis verbeteren

 


TIP 5: andere suggesties om de lucht in huis te verbeteren

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En dat geldt evenzeer voor de luchtkwaliteit in je woning. Heb je al een ventilatiesysteem? En hou je bovendien rekening met alle andere tips in dit artikel? Dan hebben we nog enkele losstaande adviezen voor jou:

 • Vermijd ongezonde stoffen: spuitbussen, poetsproducten, huisparfums, … bevatten ongezonde chemicaliën. Producten die de kwaliteit van je binnenlucht behoorlijk negatief beïnvloeden. Je kan dus al veel doen wanneer je extra aandacht besteedt aan wàt je precies in huis gebruikt.
 • Groen in huis: planten zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een positieve invloed op de kwaliteit van de binnenlucht in huis. Let op, overschat de luchtzuiverende kracht van je huisplanten niet. Ze zijn geen volwaardige vervanging voor een ventilatiesysteem.
 • Voldoende schoonmaken: vermijd zoveel mogelijk stofvorming en maak frequent schoon. Hou je niet van tapijten of te veel decoratie? Dan heeft dit als voordeel dat ze ook minder stof opvangen en vasthouden.
 • Niet roken: binnenshuis roken is allesbehalve aan te raden. Niet alleen omdat (passief) roken ongezond is, maar ook vanwege de storende geurtjes en omdat rook zich vasthecht aan je meubels, gordijnen, … Ook dit is nefast voor de kwaliteit van je binnenlucht.

 


CONCLUSIE: hoe kan ik de luchtkwaliteit in huis het best verbeteren?

Wat is nu de beste manier om de kwaliteit van je binnenlucht bij te sturen? Ongetwijfeld is het plaatsen van een ventilatiesysteem de allerbeste oplossing. Vervolgens helpt het om natte ruimtes frequent goed te verluchten. Pas dan kunnen andere initiatieven zoals een luchtreiniger of kamerplanten kwalitatief bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in huis. Kortom, een kwalitatieve ventilatie-installatie is de belangrijkste eerste stap die jij kan zetten.

Heb je nog geen ventilatiesysteem? Neem dan contact op met een ervaren installateur. Hij informeert je graag verder over de meest geschikte installatie voor jouw woning. Ontvang 2 à 3 offertes op maat van experts actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier:

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs