De invloed van ventilatie op je gezondheid
Recente cijfers tonen aan dat de lucht die in jouw woning circuleert gemiddeld twee keer zo vervuild is als de buitenlucht. Het is daarom zeer belangrijk, en ook noodzakelijk, om een goede ventilatie te voorzien in je leefomgeving. Goed ventileren voorkomt het ontstaan van schimmels, bacteriën en vieze geurtjes. Met de hulp van een ventilatiesysteem kan je bovendien de kans op ontwikkeling van gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen.
Op welke manieren kan je ventileren?
Ventilatiesystemen zorgen ervoor dat de vervuilde binnenlucht uit jouw woning wordt afgevoerd, terwijl er verse buitenlucht wordt ingevoerd. Er bestaan daarvoor vier soorten ventilatiesystemen, gaande van systeem A tot systeem D. Bij natuurlijke ventilatie (systeem A) wordt jouw woning gewoon verlucht door bijvoorbeeld het openzetten van de ramen of de bijhorende roosters. Bij systeem B en systeem C zijn respectievelijk de toevoer en afvoer van lucht mechanisch geregeld. Systeem D (ook wel balansventilatie genoemd) werkt volledig mechanisch en heeft het bijkomend voordeel dat warmte kan worden gerecupereerd.
Bij goed geïsoleerde woningen en nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem of ventilatieroosters essentieel aangezien er geen natuurlijke ventilatie meer gebeurt door kieren van ramen, deuren of andere constructies.
Belangrijkheid van onderhoud bij ventilatiesystemen
Mechanische ventilatiesystemen bevatten filters die op regelmatige basis moeten worden onderhouden. Als men dit niet doet, is de kans groot dat bacteriën en schimmels zich gaan ophopen in de filters. Dit zorgt voor een merkelijke achteruitgang van de luchtverversingscapaciteit. Deze capaciteit kan bijgevolg jaarlijks tot tien procent afnemen. Op geregelde tijdstippen de filters schoonmaken en ze zeker jaarlijks een volledige onderhoudsbeurt geven, zorgt ervoor dat de capaciteit nooit zakt onder de 90% van de oorspronkelijke capaciteit bij aankoop. Een bijkomend voordeel is dat het ventilatiesysteem minder geluid zal produceren indien ze af en toe wordt schoongemaakt.
Wens je vrijblijvende offertes voor ventilatie te ontvangen op maat van jouw project?
» Vraag hier gratis offertes aan bij ervaren en erkende installateurs in de buurt.
Onderhoud je het ventilatiesysteem nooit of, erger nog, geraakt het systeem daardoor defect dan kan er snel een tekort aan frisse lucht ontstaan in jouw woning. Een omgeving zonder luchtverversing veroorzaakt al gauw ophopingen van stof en vocht, en het vrijkomen van schadelijke stoffen. Jouw gezondheid komt hiermee ernstig in het gevaar. Zo is de kans op luchtwegklachten, ademhalingsproblemen, hoestbuien, misselijkheid en zelfs huidallergieën niet gering. Vooral de bewoners van passiefwoningen lopen een vrij groot risico om gezondheidsproblemen op te lopen bij het ontbreken van een goede ventilatie. Omdat deze woningen zeer goed zijn geïsoleerd, is het hier dubbel zo belangrijk om een feilloos ventilatiesysteem te hebben. Deze huizen zijn als het ware potdicht gemaakt, en laten weinig tot geen natuurlijke luchtverplaatsing toe. Woon je in een passief huis, zorg dan zeker voor een goedwerkend ventilatiesysteem die bij voorkeur door een geregistreerd aannemer werd geplaatst.
Hoe ventilatie op peil houden?
Je kunt jouw ventilatiesysteem zelf onderhouden of beroep doen op een professional. Bij de tweede optie wordt er vaak gewerkt via een onderhoudscontract. Op geregelde tijdstippen (minimum eenmaal per jaar) komt er dan iemand bij jou thuis langs om de volledige installatie na te zien. Je kunt jouw ventilatiesysteem ook zelf onderhouden. Daarvoor maak je best minimum eenmaal per maand de filters schoon met behulp van een stofzuiger. Als de ventielen vuil zijn, kun je deze reinigen met water. Er wordt ook aangeraden om de filters minimum eenmaal per jaar te vervangen. Vergeet niet de stroomtoevoer uit te schakelen vooraleer je begint te reinigen!
Een goede ventilatie leidt tot een betere gezondheid. Zoveel is zeker. Zorg daarom steeds voor voldoende luchtcirculatie in jouw huis. Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, vergeet die dan niet af en toe te reinigen. Maar ook natuurlijke ventilatie kan al een stuk helpen. De luchtroosters in ramen of de ruimtes onder de deur zorgen al voor een minimale ventilatie. Zet ook geregeld eens de ramen wijd open. De frisse buitenlucht kan soms wonderen doen.