Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.nl Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Ventilatie zelfbouw: Tips en prijs advies

Het plaatsen van een ventilatiesysteem is een klus die elke handige Harry perfect kan uitvoeren. Steeds vaker vind je dan ook leveranciers terug die enkel materialen leveren met een bijhorend legplan. Zelfbouw ventilatie is tot 30% goedkoper waardoor je al snel meer dan 1000 euro kan uitsparen op 1 à 2 dagen tijd.

 

ventilatiesysteem zelfbouw Waarop letten bij zelfbouw ventilatie?

Heel wat leveranciers bieden zelfbouw ventilatie aan. Om zeker te zijn dat er geen misverstanden ontstaan doe je er goed aan eerst het takenpakket van elke partij te bepalen.

Moeten er bijvoorbeeld vakmannen ter plaatse komen voor de nodige opmetingen? Moet er tijd ingepland worden om de plaatsingswijze te demonstreren? Moet het systeem na plaatsing gecontroleerd en opgestart worden? Het zijn allemaal zaken waarmee je best rekening houdt.

 

Het spreekt voor zich dat de inhoud van het takenpakket een invloed zal hebben op de prijs. Wanneer je offertes gaat vergelijken is dit zeker een factor om rekening mee te houden.

 

Om zeker te zijn dat je niets vergeet geven we je hier een overzicht van de belangrijkste taken bij het plaatsen van een ventilatiesysteem:

– Opmeten van de ruimtes, plan aanmaken, kubieke meter uitrekenen.

–  Uitrekenen en uittekenen van het ventilatiesysteem

–  Benodigdheden uitrekenen en leveren

–  Buizen, af- en invoer monden plaatsen

–  Plaatsen en opstarten van de ventilatie unit

 

 

ventilatiesysteem zelf bouwen Startkit om zelf je ventilatie te leggen

Als je zelf je ventilatiesysteem wil plaatsen, dan kan je een startkit aankopen. Vaak wordt dan voor jou ook een legplan uitgetekend en krijg je een instructieboek mee. Zo kan je stap voor stap vinden hoe je de installatie moet aanpakken.

Hou er rekening mee dat je naast de ventilatieproducten in de startkit ook over het nodige gereedschap moet beschikken om het systeem correct te installeren.

Heb je tijdens de werken zelf nog vragen? Dan kan je rekenen op de hulp van professionals, zo heb je de keuze om aan de slag te gaan met:

– Een startkit met begeleiding op afstand

– Een startkit met begeleiding op de werf

– Eindcontrole en in werking stellen van de installatie

Vrijblijvend meer informatie ontvangen over doe-het-zelfpakketten voor ventilatiesystemen.

 

Bij de meeste verkopers van doe-het-zelf ventilatie zit de planopmaak vaak inbegrepen in de prijs. Om zeker te zijn dat je tijdens de zelfbouw ook nog met je vragen terecht kan doe je er goed aan voorgaande klanten aan te spreken. Vraag ook zeker na welk uurtarief ze aanrekenen om ter plaatse te helpen wanneer je niet meer verder kan.

 

 

Prijs doe-het-zelf ventilatie en zelfbouw

Voor de plaatsing van een complete balansventilatie betaal je tegenwoordig tussen de 5.000 en 10.000 euro. Doe je dit in zelfbouw, dan beginnen de goedkoopste systemen al vanaf 1.000 euro. Een High-End systeem met lindab buizen en een gesofisticeerde unit kan je zelf al plaatsen vanaf 5.000 euro. Laat je een gelijkaardig systeem plaatsen, dan ligt de prijs vaak enkele duizenden euro’s hoger.

 

ventilatie zelfbouw

 

Onze conclusie

Als je de nodige technische kennis hebt, dan is het zeker mogelijk om als doe-het-zelver zelf een ventilatiesysteem te plaatsen. De meeste systemen werken met standaard koppelingen, waardoor je de buizen enkel in elkaar hoeft te klikken. Kies je voor buizen met dubbele rubbers, dan is het zelfs niet meer nodig om de koppelingsstukken af te dichten met luchtdichte tape.

Om niet voor verrassingen te komen te staan doe je er goed aan je eerst te verdiepen in de werking van een ventilatiesysteem. Wens je geluidsdempers, moeten er extra pollenfilters geplaatst kunnen worden of moet het systeem op afstand bediend kunnen worden? Al deze vragen zal je voorgeschoteld krijgen wanneer men een prijs zal opmaken voor jouw doe-het-zelf ventilatie.

 

Hulp bij doe-het-zelven nodig?

Wil je jouw ventilatiesysteem zelf plaatsen? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend een doe-het-zelf-brochure, doe-het-zelf-startkit, begeleiding, ... aanvragen.