Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schimmel in de slaapkamer

Schimmels kunnen overal in huis voorkomen, ook in de slaapkamer. Ze veroorzaken lelijke plekken op de muur en zijn slecht voor de gezondheid. Schimmel in de slaapkamer duidt meestal op een vochtprobleem in huis. In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van schimmel, de gevolgen ervan en hoe je het probleem kan aanpakken en voorkomen met goede ventilatie.

Ga snel naar:
Oorzaken vocht & schimmel in slaapkamer
Gevolgen schimmel in de slaapkamer
Schimmel van de muur verwijderen
Hoe schimmel in de slaapkamer voorkomen?
Tips voor goede ventilatie slaapkamer
Vergelijk offertes & advies van experts

 

Hoe ontstaat schimmel in de slaapkamer?

Schimmels zijn overal in de natuur aanwezig. Ze vermenigvuldigen zich via zeer kleine schimmelsporen die door de wind worden verspreid. Wanneer je een raam of een deur open zet kunnen de schimmelsporen makkelijk naar binnen waaien. Ze komen dan terecht op oppervlakken zoals de slaapkamermuur of het plafond.

Schimmelsporen zijn ook overal in huis aanwezig maar alleen in vochtige, slecht geventileerde ruimtes komen ze tot ontwikkeling. Denk maar aan een slaapkamer die niet voldoende geventileerd is. Daar gaat woonvocht namelijk condenseren tegen koude oppervlakken, zoals muren en plafonds. De natte plekken die ontstaan vormen een ideale broeiplaats voor schimmels. Andere ruimtes waar schimmels vaak voorkomen zijn de badkamer, keuken, meterkast, kelder of WC.

CONCLUSIE: goed ventileren en op die manier vochtige ruimtes voorkomen is dus de boodschap.
Vind een ventilatie expert in jouw buurt.

schimmel in slaapkamer verwijderen

 

Oorzaken vocht & schimmel in slaapkamer

Schimmel op de muren en het plafond in de slaapkamer kan verschillende oorzaken hebben, maar er ligt altijd een vochtprobleem aan de basis. Dat kan een van onderstaande vochtproblemen zijn:

 

1. Condensatievocht

Woonvocht is vocht dat ontstaat als gevolg van activiteiten in de woning waarbij water komt kijken, bijvoorbeeld douchen, koken, de vaat doen, het drogen van de was… Ook wij produceren een grote hoeveelheid vocht. Alleen al door te ademen produceer je per dag gemiddeld één liter vocht. Je ziet dat vocht niet omdat het in de uitgeademde lucht is opgelost. Wanneer je tegen een spiegel zou blazen blazen, zou je echter onmiddellijk zien hoeveel vocht je adem bevat.

Ook door te zweten produceer je een heleboel vocht zonder dat je het merkt. Een gemiddeld gezin produceert per dag zo’n tien tot vijftien liter woonvocht. Als het niet naar buiten kan via ventilatie, zal het neerslaan tegen koude oppervlakken zoals muren en plafonds en kan er zo dus schimmel ontstaan.

 

2. Doorslaand vocht

Niet alleen woonvocht kan tot schimmels leiden, ook problemen met de buitengevel leiden tot vochtige binnenmuren met schimmelvorming als gevolg. Als je buitenmuren bijvoorbeeld beschadigd of poreus zijn, kan regenwater in de gevel dringen en doorslaan naar de binnenmuren. Je vochtige muren vormen dan de ideale voedingsbodem voor schimmels. Ook een vervuilde spouw of een verkeerd geïsoleerde spouw kan leiden tot koudebruggen met condensatieproblemen en schimmels als gevolg.

 

3. Optrekkend vocht

Ligt je slaapkamer op het gelijkvloers? Dan kan ook optrekkend vocht de oorzaak van schimmel zijn. Dat is grondvocht dat via de fundering van de muren omhoog kan trekken, doordat de fundering ontbreekt of beschadigd of verouderd is. De muren raken daardoor na een bepaalde periode verzadigd en die vochtige muren vormen dan weer de basis voor schimmels op de muren.

 

4. Lekkage

Als je slaapkamer onder het dak gelegen is, kan tot slot ook een lekkage de schimmel veroorzaken. Lekkages komen namelijk vaak voor in daken en kunnen ook natte plekken en schimmels als gevolg hebben. Dit vochtprobleem is echter wel vaak duidelijk te herkennen en is minder vaak de oorzaak van schimmels in de slaapkamer.

LET OP: er kan ook sprake zijn van een combinatie van problemen. Vaak zie je bv. dat oudere gebouwen slecht geventileerd zijn en dat de constructie van de gevel te wensen overlaat. Twijfel je over de exacte oorzaak van de schimmels? Laat deze opsporen door een expert via onze offerteservice.

 

Gevolgen schimmel in de slaapkamer

Schimmels kunnen leiden tot allerlei allergische klachten. De sporen bevatten allergenen die een negatief effect kunnen hebben op de luchtwegen. Het zijn vooral mensen met chronische luchtwegaandoeningen zoals astma die gevoelig zijn voor de schimmelsporen. In dat geval slaap je dus ook best niet in de vochtige slaapkamer zolang de schimmel er aanwezig is.

Bovendien duidt de aanwezigheid van schimmel altijd op een vochtprobleem en is een vochtige woning niet gezond om in te wonen. Een warme vochtige ruimte, zoals een slaapkamer, wordt al snel een broeiplaats. Niet alleen voor schimmels maar ook voor allerlei ongedierte zoals zilvervisjes, pissebedden en ander ongedierte. Ook reumatische klachten kunnen versterkt worden in een vochtige woning.

Tot slot kan vocht en schimmel naast je gezondheid ook je woning zelf aantasten en kan je bv. te maken krijgen met houtrot, afbladderende verf of behang, een aangetaste bouwconstructie… Daarom onderneem je best zo snel mogelijk actie bij schimmel in je slaapkamer. Vergelijk vrijblijvend offertes van vochtexperts.

 

 

ventilatie slaapkamer

Schimmel van de muur verwijderen

Schimmel kun je met een oplossing van soda of chloor van de muur in je slaapkamer verwijderen maar er zijn in de handel ook uitstekende chemische schimmelverwijderaars te koop. Een soda-oplossing kun je maken van 6 gram soda op één liter water. Met een plantenspuit kun je de oplossing op de schimmelplekken spuiten. Laat het even inwerken en borstel dan af met een stevige borstel.

Lukt het met soda niet om bv. erg zwarte schimmel in de slaapkamer te verwijderen? Gebruik dan een oplossing met javel (25 ml javel op 1 liter water). Spuit of wrijf de plek in met de oplossing en laat de schimmelplekken daarna opdrogen. Na een dag moet het resultaat zichtbaar zijn. Is de schimmel dan nog niet weg, herhaal de procedure dan nog een keer. Ventileer de ruimte goed want chloordampen zijn niet goed voor de gezondheid.

 

Hoe schimmel in de slaapkamer voorkomen?

Schimmel in huis kun je voorkomen door het onderliggende probleem aan te pakken. Ook een goede ventilatie vermindert de kans op vochtproblemen doordat vocht uit de woning kan ontsnappen. We zetten beide opties om schimmel in de slaapkamer te voorkomen op een rij:

 

OPTIE 1: ventilatiesysteem plaatsen

Door je slaapkamer en woning voldoende te ventileren, houd je de luchtvochtigheid op het juiste niveau waardoor schimmels niet meer kunnen groeien. Ventilatie is vooral de aangewezen oplossing wanneer de schimmel het gevolg is van condensatievocht. Hoe je het beste kunt verluchten hangt af van het soort woning en de wijze waarop deze geïsoleerd is. Er bestaan verschillende soorten ventilatiesystemen, elk met hun eigen eigenschappen en kostprijs.

Bij een natuurlijk ventilatiesysteem A is de prijs afhankelijk van wat je er precies onder verstaat. Zo zal je raam openzetten niets kosten in vergelijking met het plaatsen van ventilatieroosters. Voor een ventilatiesysteem B (mechanische luchttoevoer en natuurlijke afvoer ) of ventilatiesysteem C (natuurlijke luchttoevoer en mechanische afvoer ) betaal je al snel € 1.500 (excl. btw & incl. plaatsing). Voor een ventilatiesysteem D (mechanische luchttoevoer en -afvoer) betaal je tussen de € 3.000 en € 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Hou rekening met extra kosten als je een expert inschakelt voor de installatie van het ventilatiesysteem.

 

OPTIE 2: professionele vochtbestrijding

Wordt de schimmel in je slaapkamer veroorzaakt door doorslaand vocht, opstijgend vocht of een lekkage? Dan moet je het vochtprobleem oplossen. Enkel zo pak je onderliggende oorzaak van de schimmels aan en kan je het ontstaan van nieuwe schimmels voorkomen.

Bij doorslaand vocht kan je een nieuwe gevelbekleding plaatsen, de gevel impregneren of verven met een vochtwerende verf om de buitenmuur waterdicht te maken. Ontstaan de schimmels door opstijgend vocht? Dan kan je je muren injecteren of onderkappen om het vochtprobleem te bestrijden. Bij een lekkage tot slot is het belangrijk om eerst de precieze locatie van het lek op te sporen en het lek daarna te dichten.

 

Een oplossing op maat? Schakel een vochtexpert in!

Ben je benieuwd naar het meest geschikte ventilatiesysteem voor jouw woning? Of weet je niet wat de meest aangewezen oplossing is voor het vochtprobleem in jouw woning? Een vochtexpert analyseert jouw situatie en het probleem, en stelt een gepaste oplossing voor op basis van jouw wensen en woning. Hij geeft ook advies over hoe je schimmel het beste wegkrijgt en kan voorkomen in de toekomst. Vind een vochtexpert in jouw buurt.

 

Tips voor goede ventilatie slaapkamer

Het plaatsen van een ventilatiesysteem is één van de beste manieren om de woning goed te verluchten, maar er zijn nog een aantal andere dingen die je kan doen om vochtproblemen te voorkomen:

  • Lucht de slaapkamer in de ochtend: door het raam van je slaapkamer elke ochtend een half uur open te zetten, kan de ruimte goed ventileren. Doe dit ook niet te lang, anders koelt de ruimte te veel af.
  • Laat ventilatieroosters in het slaapkamerraam aanbrengen: door roosters te plaatsen in je raam, voorzie je de ruimte van een constante aanvoer van frisse lucht en kan de vochtige, vervuilde lucht ontsnappen.
  • Hou ook andere ruimtes droog: om vochtproblemen in huis te voorkomen, hou je ook andere ruimtes best droog. In de badkamer kan je daarom een badkamerventilator aanbrengen en in de keuken kan je een wasemkap gebruiken. Let ook op in ruimtes waarin je de was droogt. Bij het drogen komt erg veel vocht vrij. Breng dus een ventilatierooster aan in het raam of zorg voor een andere manier van verluchting.
  • Dek geen ventilatieopeningen zomaar af: een veel gemaakte fout is het afdekken van ventilatieopeningen in onverwarmde ruimtes, zoals de garage of kruipkelder. Veel mensen doen dit om tocht te voorkomen en energie te besparen. Hoewel koude lucht maar weinig vocht bevat, zal het vocht in de lucht zal snel gaan neerslaan op muren en plafonds. Tenzij de woning luchtdicht geïsoleerd wordt of wanneer er een mechanisch ventilatiesysteem wordt aangebracht, laat je de ventilatieopeningen dus het best open.

Advies nodig voor het beste ventilatiesysteem? Een expert kan je uitgebreid informeren en adviseren over de beste manier om je slaapkamer de nodige ventilatie te geven. Vergelijk advies en offertes op maat via onderstaand offerteformulier:

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Beslagen ramen kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan ventilatie, maar ook een ander vochtprobleem kan aan de basis liggen. Vraag hier vrijblijvend analyses en offertes aan.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmensen