Ventilatiesysteemabcd.nl

Geluid en ventilatie: zo voorkom je geluidsoverlast

Bij een mechanisch ventilatiesysteem kun je te maken krijgen met geluiden die door het systeem worden geproduceerd. Er zijn diverse soorten geluiden te onderscheiden en het is afhankelijk van het ventilatiesysteem in hoeverre ze voorkomen en of ze storend zijn. Met de juiste geluiddempende maatregelen kunnen storende geluiden in het algemeen gelukkig tot een minimum worden beperkt. een overzicht per type ventilatie:

 

 

Geluid bij een ventilatiesysteem C

Bij ventilatiesystemen waarbij verse lucht via luchtroosters in muren en ramen naar binnen komt (ventilatiesysteem C) kunnen ‘straatgeluiden’ zich door deze roosters voortbewegen. Dit kan in sommige gevallen hinderlijk zijn, wanneer je bijvoorbeeld aan een drukke straatkant woont.

Bij het bepalen van de positie van de ventilatieroosters kun je hier al rekening mee houden. Het beste plaats je ze op posities waar de kans op buitengeluid het minst is. Is dit niet mogelijk dan kun je ook nog investeren in speciale geluiddempende buitenluchtroosters. Geheel geluiddicht kun je ze nooit krijgen want er moet altijd voldoende luchtstroming door de roosters kunnen plaatsvinden. In een drukke omgeving kies je best voor een ventilatiesysteem D.

 

Andere geluiden bij een type C ventilatie
Bij een ventilatiesysteem C zorgt een centrale ventilatie-unit voor de afvoer van gebruikte lucht uit de woning. De lucht wordt via ventilatieventielen (roosters) uit de natte ruimtes (keuken/badkamer) gezogen en via een luchtkanaal naar buiten getransporteerd. Het is voornamelijk in deze ruimtes en op de plaats waar de ventilator is gemonteerd, waar geluid waarneembaar is.

In de standaard stand (laag toerental) is dit meestal nauwelijks hoorbaar en niet storend. Tegenwoordig zijn er ook ‘silent ventilation’ systemen waarbij de unit voorzien is van een interne akoestische demping. Deze ventilatiemotoren werken op gelijkstroom, zijn energiezuinig en produceren zo min mogelijk bijgeluiden.

In hogere standen (tijdens het douchen of koken) zul je altijd enig ventilatiegeluid houden. De lucht moet immers harder door de kanalen stromen en hierbij ontstaat een soort wind die ruisende bijgeluiden produceert bij de luchtventielen (luchtroosters).

 

Wens je vrijblijvende offertes voor ventilatie te ontvangen op maat van jouw project?
» Vraag hier gratis offertes aan bij ervaren en erkende installateurs in de buurt.

 

Geluid ventilatiesysteem D

Bij het ventilatiesysteem D (balansventilatie) wordt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht door twee ventilatoren geregeld. Het systeem maakt daarbij gebruik van twee gescheiden kanaalsystemen. Bij dit type ventilatiesysteem heb je geen open roosters in ramen of deuren waarlangs het geluid naar binnen kan komen.

Wel kunnen andere bijgeluiden zich voordoen. Dat heeft te maken met de luchtkanaalsystemen die door de gehele woning lopen en verschillende ruimtes akoestisch met elkaar verbinden. Zo kunnen trillingen in de lucht zich bijvoorbeeld van een lawaaierig vertrek via de ventilatiekanalen transporteren naar een stil vertrek. Dit noem je ‘overspraak’.

Daarnaast kan de ventilatie-unit zelf voor trillingen zorgen die via de wanden en muren worden overgedragen aan het gebouw. Door gebruik te maken van geluiddempende materialen (zoals trillingsdempers) kunnen bijgeluiden tot een aanvaardbaar niveau worden gereduceerd.

 

Wens je vrijblijvende offertes voor ventilatie te ontvangen op maat van jouw project?
» Vraag hier gratis offertes aan bij ervaren en erkende installateurs in de buurt.

 

Geluidsdemper ventilatie

 

Storende geluiden bij een ventilatiesysteem voorkomen

• De ventilatie-unit kan het beste in een aparte ruimte (zo ver mogelijk van bewoonde vertrekken) gemonteerd worden. Hij kan eventueel ook omkast worden met geluiddempend materiaal.

• Eventuele trillingen die door de ventilatie-unit worden geproduceerd kunnen voorkomen worden door het aanbrengen van speciale trillingsdempers. Het systeem kan ook opgehangen worden in speciale beugels die mogelijke resonanties absorberen.

• Ventilatorlawaai kan doeltreffend bestreden worden door gebruik te maken van geluidsisolerende ventilatiekanalen en door het toepassen van speciale geluiddempers. Deze worden op strategische plaatsen in de luchtkanalen geplaatst en dempen storende geluiden. Tevens zorgen ze ervoor dat resonantie en overspraak tot een minimum wordt beperkt.

• Scherpe bochten in het kanalennet moeten zoveel mogelijk voorkomen worden. Er gaan zich op deze punten anders snelle luchtstromingen vormen die voor extra bijgeluiden zorgen.

• Het beste kies je voor ventielen (luchtroosters) die zo weinig mogelijk doorstromingsgeluid produceren. Deze luchtventielen dienen ook regelmatig gereinigd te worden anders kunnen ze zelf bijgeluiden gaan produceren.

 

 

Geluidsdempers en geluidswerende maatregelen

Exacte wetenschap Het bestrijden van bijgeluiden met behulp van geluiddempers en andere geluiddempende materialen is een exacte wetenschap. De doorstroming in de kanalen mag immers niet te veel beperkt worden. Te veel isoleren leidt dan tot een te grote afname van het ventilatiedebiet en dat kan nooit de bedoeling zijn. Een expert op het gebied van ventilatiesystemen kan je hierover goed informeren want er is veel mogelijk. Bij het ontwerp van een ventilatiesysteem dient er altijd genoeg aandacht besteed te worden aan geluidreductie want met een juist doordacht systeem kun je een hoop ergernis voorkomen.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs