Warmteterugwinning bij ventilatie
Wil je je woning ventileren met een maximum aan wooncomfort en een minimum aan energiekosten? Dan is ventilatie met warmteterugwinning de beste keuze. Zo’n volledig mechanisch ventilatiesysteem gebruikt de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. In dit artikel lees je alles over de werking, voor- en nadelen, mogelijkheden, prijs, … van warmteterugwinning ventilatie!
Ga snel naar:
Welke voordelen en nadelen?
Centraal of decentraal gebruik?
Prijs warmteterugwinning ventilatie
Onderhoud ventilatie warmteterugwinning
Welke mogelijke alternatieven?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Hoe werkt ventilatie met warmteterugwinning?
Bij Warmte Terug Win-ventilatie (WTW) verloopt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch. Het bijzondere aan zo’n ventilatiesysteem is dat de warmte van de binnenlucht niet verloren gaat, maar gerecupereerd wordt om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Dat gaat als volgt:
- 1e ventilator zuigt frisse buitenlucht aan: via ventielen op het dak, in de muur, … zuigt een 1e ventilator in de WTW unit koude buitenlucht aan. Die komt terecht in droge ruimtes als de woonkamer, slaapkamer, …
- 2e ventilator voert warme binnenlucht af: via ventielen in natte ruimtes (badkamer, keuken, wasplaats, …) voert een 2e ventilator de warme, vervuilde binnenlucht af naar buiten.
- Warmtewisselaar warmt frisse buitenlucht op: de koude buitenlucht komt niet zomaar je woning binnen. Een warmtewisselaar warmt die eerst op met de warmte van de afgevoerde binnenlucht. Zo komt voorverwarmde lucht je woning binnen. Dat is het principe van ‘warmteterugwinning’.
Wil je ventilatie met warmteterugwinning laten installeren? Laat je dan zeker adviseren door een erkende ventilatiespecialist. Zo’n expert analyseert jouw situatie en stelt dan een oplossing op maat voor. Start je aanvraag hier!
Voor- en nadelen warmteterugwinning ventilatie
Zoek je naar een ventilatiesysteem voor je volledige woning of voor 1 specifieke ruimte? Dan is ventilatie met warmterecuperatie zeker een goede keuze. Twijfel je nog tussen zo’n systeem of 1 van de mogelijke alternatieven? Hieronder overlopen we alvast de voor- en nadelen van ventilatie met warmteterugwinning:
Voordelen warmteterugwinning ventilatie
- Lagere energiekosten: dankzij warmteterugwinning geniet je van voorverwarmde lucht die via je ventilatiesysteem je woning binnenkomt. Zo heb je amper warmteverlies en moet je dus minder stoken. Het resultaat? Lagere energiekosten in vergelijking met andere ventilatiesystemen.
- Optimaal warmtecomfort: bij ventilatie met warmterecuperatie heb je geen last van een vervelend tochtgevoel in je woning. Zo koppel je een gezonde binnenlucht aan een optimaal warmtecomfort.
- Goede luchtkwaliteit: een ventilatieunit met warmteterugwinning beschikt over speciale luchtfilters. Die halen efficiënt pollen, grove stofdeeltjes, stuifmeel, … uit de aangevoerde lucht. Je bent dus 100% zeker van een goede luchtkwaliteit.
- Geen geluidshinder van buitenaf: warmteterugwinning ventilatie werkt niet met roosters in ramen en muren, maar met ventielen. Zo komt er geen omgevingsgeluid je woning binnen. Let op: geluid van je ventilatiesysteem zelf is wel mogelijk, maar dat kan je voorkomen door advies in te winnen bij een ventilatiespecialist actief in je buurt!
Nadelen warmteterugwinning ventilatie
- Duurder dan andere systemen: de plaatsing van warmterecuperatie ventilatie kost meer dan bij andere ventilatiesystemen. Ook je stroomverbruik ligt iets hoger door de 2 ventilatoren. Die extra elektriciteit verdien je wel vlot terug dankzij je lagere stookkosten.
- Complexere plaatsing: centrale ventilatie met warmteterugwinning vergt een dubbel netwerk van ventilatiekanalen (voor de aanvoer en de afvoer van lucht). Daardoor is de plaatsing erg arbeidsintensief en enkel mogelijk in bepaalde situaties (nieuwbouw/complete renovatie).
- Meer onderhoud: mechanische ventilatie met warmteterugwinning vergt een ventilatieunit met 2 ventilatoren en 1 warmtewisselaar. Daarnaast zijn er ook de dubbele ventilatiekanalen. Daarom vergt zo’n systeem iets meer onderhoud. Je sluit best een onderhoudscontract af bij je ventilatie-installateur!
Centrale of decentrale ventilatie met warmteterugwinning?
Je kan een ventilatiesysteem met warmte terug winning laten plaatsen voor centraal of decentraal gebruik. Wat is het verschil tussen beide? En welke optie is het meest aangewezen voor jouw situatie? Een overzicht:
1. Centrale ventilatie met warmteterugwinning
Bij zo’n centraal systeem regelt 1 ventilatieunit de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes in je woning. Die ruimtes zijn met elkaar verbonden via een dubbel netwerk van ventilatiekanalen. Kortom, je geniet van een alomvattend ventilatiesysteem met warmteterugwinning voor heel je woning.
Een goede keuze bij… nieuwbouw/complete renovatie (met voldoende ruimte voor de ventilatiekanalen)
Richtprijs: 5.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
2. Decentrale ventilatie met warmteterugwinning
Bij een decentraal systeem regelt 1 ventilatieunit de aan- en afvoer van lucht in 1 ruimte. Er is dus geen doorstroming van lucht tussen meerdere ruimtes via ventilatiekanalen. Wil je dus meerdere ruimtes in je woning decentraal ventileren? Dan heb je ook meerdere systemen nodig.
Een goede keuze bij… kleine renovaties, afgewerkte ruimtes met vochtproblemen (bv. badkamer), te weinig plaats voor ventilatiekanalen, …
Richtprijs: 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
Welk ventilatiesysteem met warmteterugwinning kies ik het best?
Dat hangt vooral van jouw situatie en de mogelijkheden van je woning af. Bij nieuwbouw en een ingrijpende energetische renovatie ben je verplicht om een centraal ventilatiesysteem te laten plaatsen. Gaat het om een kleine renovatie en vermijd je liever kapwerken? Of wil je bv. enkel je toilet of badkamer ventileren? Dan is decentrale ventilatie meer aangewezen.
Advies op maat nodig? Een ventilatie-installateur analyseert jouw situatie en stelt dan een aanpak op maat voor. Zo maak je de juiste keuze tegen een correcte prijs. Kom vrijblijvend in contact met meerdere installateurs in je buurt via onze offerteservice.
Prijs warmteterugwinning ventilatie
Wat zijn de gemiddelde kosten voor ventilatie met warmte terug winning? De prijs hangt vooral af van je keuze voor een centraal of decentraal systeem. De richtprijzen op een rij:
Type ventilatie met warmteterugwinning | Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Centrale ventilatie met warmteterugwinning (meerdere ruimtes) | € 5.500 à 7.000 |
Decentrale ventilatie met warmteterugwinning (1 ruimte) | € 1.000 à 1.500 |
Een exacte prijs voor jouw warmteterugwinning ventilatie? Dan vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de kosten, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … Start je aanvraag hier!
Onderhoud van ventilatie met warmteterugwinning
Een regelmatig onderhoud garandeert een optimale werking en een lange levensduur van je ventilatiesysteem. Wat omvat zo’n onderhoud precies en hoe vaak is het nodig? We zetten het kort op een rij:
- Onderhoud ventilatieunit (om de 4 jaar): een ventilatie-installateur demonteert je WTW-unit en reinigt alle onderdelen (de 2 ventilatoren, de warmtewisselaar, …). Daarna regelt hij de unit weer correct in. Zo’n unit met warmteterugwinning beschikt gelukkig over filters die de onderdelen beschermen tegen stof en vuil. Daardoor volstaat een technisch onderhoud om de 4 jaar.
- Onderhoud ventilatiekanalen (om de 3 à 5 jaar): na een grondige inspectie met een camera verwijdert een vakman alle stof, vet en vuil tegen de wanden van de kanalen met een mobiele stofzuiger en een flexibele slang. Daarna desinfecteert hij de ventilatiekanalen met een ontsmettend product.
- Luchtfilters en ventielen reinigen (om de 1 à 6 maanden): zowel de beschermende filters in je unit als de ventielen van je systeem kan je eenvoudig zelf schoonmaken. Voor de filters gebruik je een stofzuiger en de ventielen kan je losmaken en schoonmaken met water. Plaats ze wel terug op exact dezelfde stand!
- Luchtfilters vervangen (om het jaar): enkel reinigen volstaat niet voor de beschermende voorfilters in je ventilatieunit. Gebruik je ze al een jaar? Dan is het tijd om ze te vervangen.
BELANGRIJK: vergelijk onderhoudscontracten van vakmannen!
Luchtfilters en ventielen reinigen kan je gerust zelf doen, maar een technisch onderhoud van je WTW-unit en je ventilatiekanalen laat je aan een expert over. Daarbij kies je best voor een onderhoudscontract. Zo’n contract komt doorgaans goedkoper uit dan afzonderlijke onderhoudsbeurten. Zeker zijn van de beste formule tegen een correcte prijs? Vergelijk dan zeker onderhoudscontracten van meerdere ventilatie-installateurs!
Meerdere ventilatie-experts contacteren? Wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met installateurs actief in je buurt. Vraag hier je voorstellen aan!
Welke mogelijke alternatieven?
Warmte Terug Win-ventilatie is natuurlijk niet het enige mogelijke ventilatiesysteem voor je woning. Uit welke alternatieven kan je nog kiezen? Een kort overzicht:
1. Alternatieven voor centrale warmteterugwinning ventilatie
Naast volledig mechanische ventilatie met warmteterugwinning kan je ook een centraal systeem laten installeren dat gedeeltelijk mechanisch werkt. Dit systeem C(+) voert de warme binnenlucht af met 1 ventilator, maar de aanvoer van buitenlucht verloopt natuurlijk via roosters in ramen en muren. Zo’n systeem is goedkoper dan warmteterugwinning ventilatie, maar er zijn ook meer nadelen aan verbonden: tochtgevoel, hogere stookkosten, mogelijke omgevingsgeluiden, …
Richtprijs: 3.000 à 3.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing)
2. Alternatieven voor decentrale warmteterugwinning ventilatie
Wil je slechts 1 vochtige ruimte in je woning ventileren? Of heb je geen plaats voor ventilatiekanalen? Dan kan je naast decentrale warmteterugwinning ventilatie ook 1 van de volgende opties kiezen:
- Mechanische unit met natuurlijke luchtafvoer: deze unit zuigt de buitenlucht mechanisch aan via een buis in de muur. Via een afvoerkanaal verlaat de warme binnenlucht op natuurlijke wijze de ruimte.
- Lokale buis-, kanaal- of opbouwventilator: dit is een budgetvriendelijkere optie als je enkel een kleine ruimte als een toilet of een badkamer wil ventileren.
- Raamroosters met natuurlijke ventilatie: je kan ook roosters laten inwerken in je raamprofielen om de buitenlucht natuurlijk binnen te laten stromen. Idealiter combineer je zulke roosters met een mechanische ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht via roosters in de natte ruimtes: badkamer, keuken, toilet, …
Vergelijken loont: vraag offertes aan bij meerdere installateurs!
Om de juiste keuze te maken op maat van jouw woonsituatie, persoonlijke wensen én budget, vergelijk je best de voorstellen van verschillende ventilatie-installateurs. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken.
Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Heel eenvoudig, je vraagt gewoon je offertes aan bij ventilatie-installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier: