Kruipruimte ventileren: Werkwijze en het belang van ventilatie
Door de kruipruimte van de woning goed te ventileren kun je jezelf een hoop narigheid besparen. In dit artikel kun je lezen waarom ventilatie van de kruipruimte belangrijk is en waarom het aan te raden is om ook een goed geïsoleerde kruipkelder te ventileren.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Zo is het bijvoorbeeld van belang dat alle openingen in de vloer, zoals doorvoeren van standleidingen, meterkastdoorvoeren en openingen bij het kruipluik zoveel mogelijk worden luchtdicht worden afgesloten.
Ventilatie van de kruipkelder is dus niet verplicht maar over het algemeen genomen zijn de meeste deskundigen het er wel over eens dat het beter is om de kruipruimte wel te ventileren. Rechts zie je een voorbeeld van een renovatiekoker van Ubbink.
Wens je vrijblijvende offertes voor ventilatie te ontvangen op maat van jouw project?
» Vraag hier gratis offertes aan bij ervaren en erkende installateurs in de buurt.
Waarom is kruipruimte ventilatie aan te raden?
• Het luchtdicht maken van de begane grondvloer blijkt in de praktijk erg lastig. Vocht en stank uit de kruipruimte komen dan al snel in de woning (bijvoorbeeld via de meterkast). Door de kruipruimte goed te ventileren voorkom je dit.
• Condensvocht dat in de kruipruimte aanwezig is, kan in sommige omstandigheden via de wanden naar de bovengelegen ruimtes migreren en daar problemen veroorzaken (opstijgend vocht). Door het juist ventileren van de kruipruimte kun je condensatie voorkomen.
• Het schadelijke Radongas en andere soorten gassen (moerasgas) die uit de bodem naar boven komen, kunnen nergens naar toe en blijven in de kruipruimte hangen of komen via openingen (kruipluik, leiding doorvoeren) in de woning. Vooral Radongas, dat allerlei kankerverwekkende eigenschappen heeft, dien je zoveel mogelijk vermijden. Door de kruipruimte te ventileren kun je de concentraties tot een minimum beperken.
• Indien je ooit in de kruipruimte moet zijn om werkzaamheden uit te voeren, dan is het op zijn zachtst gezegd niet prettig om in een muffe stinkende omgeving met weinig zuurstof te moeten werken. Door de kruipruimte te ventileren kun je dit voorkomen.
Moet je een geïsoleerde kruipruimte ook ventileren?
Bij een goed geïsoleerde kruipkelder, kun je de vraag stellen of ventilatie nog wel noodzakelijk is. Condensatie van vocht zal immers minder snel plaatsvinden en bovendien zal de kruipruimte door de aanwezige ventilatieopeningen juist wat kouder aanvoelen. Toch raden de meeste bouwkundigen aan om de ventilatie te behouden. Eventuele schadelijke gassen, zoals Radongas, dat ondanks de bodemisolatie uit de grond komt, kan zo op veilige manier via de ventilatieopeningen worden afgevoerd. Ook zal het isolatiemateriaal bij een juiste ventilatie minder snel vochtig worden waardoor het materiaal zijn isolerende eigenschappen goed kan behouden.
Radongas in de kruipruimte
Radongas is een natuurlijk gas dat voorkomt in de aardbodem en in bouwmaterialen zoals beton, baksteen en natuursteen. Het is een radioactief gas dat in hoge concentraties en na een bepaalde vervaltijd longkanker kan veroorzaken. Radon zelf is in gasvorm bij inademing niet schadelijk maar het zijn de neerslagdeeltjes (fijnstof) waaraan het Radon zich gaat binden, die kankerverwekkend zijn. Om hoge concentraties Radon te voorkomen wordt daarom aangeraden om de woning (en vooral de kruipruimte) goed te ventileren. Ook is het aan te bevelen om de bodem van de kruipruimte en de openingen bij het kruipluik zoveel mogelijk luchtdicht af te dekken.