Onderhoud ventilatiesysteem
Het onderhoud van het ventilatiesysteem is belangrijk voor het optimaal renderen ervan. Een regelmatig onderhoud zal de binnenlucht alleen maar ten goede komen. In dit artikel ontdek je wat het reinigen van een ventilatiesysteem inhoudt en waarom het zo belangrijk is.
Hoe ventilatiesystemen onderhouden?
De meeste mensen besteden het onderhoud van hun ventilatiesysteem liever uit. In de praktijk vraagt men daarvoor meestal aan de installateur van de centrale verwarming of hij ook eens de ventilatoren aan een controle wil onderwerpen.
Maar er zijn natuurlijk ook vakmannen die gespecialiseerd zijn in de werking en het onderhoud van een ventilatiesysteem. Vaak wordt er gewerkt met een onderhoudscontract. Op die manier ben je zeker dat de ventilatoren op geregelde tijdstippen een opknapbeurt krijgen.
Bovendien zal een deskundige een uitgebreidere onderhoudsbeurt kunnen geven dan jijzelf. De reiniging van de motoren en het uitvoeren van een testmeting via de laptop zijn zaken die je best overlaat aan iemand die dagelijks met het vak bezig is.
Zelf onderhouden
Je kunt jouw ventilatiesysteem ook zelf onderhouden. Een gebruikershandleiding zal daarbij van pas komen. Deze kun je rechtstreeks aanvragen bij de installateur of kun je via zijn website downloaden. In de zogenaamde WTW-unit zitten filters die af en toe (bij voorkeur eenmaal per maand maar minimum om de zes maanden) moeten worden schoongemaakt met behulp van een stofzuiger.
Er wordt ook aangeraden om de filters te vervangen na een aantal onderhoudsbeurten (minimum eenmaal per jaar). Bij mechanische systemen met warmterecuperatie geraakt ook de warmtewisselaar vrij snel vervuild. Er ontwikkelt zich een soort stof tussen de lamellen van de wisselaar, wat ten koste gaat van het rendement van het recuperatiesysteem. De ventielen kun je schoonmaken met water. Het is zeer belangrijk dat je de ventielen daarna op de juiste stand herplaatst.
De (balans)ventilatiesystemen hebben immers minimum drie standen. De derde stand wordt daarbij best gebruikt bij momenten van piekverontreiniging (bijvoorbeeld wanneer de was wordt gedroogd of wanneer er extra veel mensen in huis zijn). Over het algemeen gebruik je het best stand twee. Stand één gebruik je dan wanneer extra ventilatie niet nodig is omdat er op dat moment al voldoende natuurlijke luchtdoorstroming gebeurt.
Vergeet zeker nooit om de stekker uit het stopcontact te halen vooraleer je met het onderhoud start. Dit is in principe het enige moment waarop je het systeem hoeft uit te schakelen. Als je een merkteken bij de juiste schakelaar in de elektriciteitskast plaatst, kun je het ventilatiesysteem onmiddellijk uitschakelen in gevallen van nood. Maakt het systeem abnormaal veel lawaai en je weet niet hoe dat komt, contacteer dan onmiddellijk iemand met kennis van zaken.
Tip voor installaties in nieuwbouwwoningen
Tenslotte nog een tip voor de mensen die op zoek zijn naar een pas gebouwde woning of een stuk bouwgrond. In nieuwbouwhuizen (vooral passieve woningen) worden de mechanische ventilatiesystemen niet altijd even goed geïnstalleerd en ingesteld. Vraag daarom steeds naar de onderhoudsvoorschriften en –rapporten, en laat bij twijfel een keuring doen door een deskundige. In het artikel “Ventilatie en gezonheidsaspecten” kom je alles te weten over mogelijke gevolgen bij slechte installaties. Het is immers beter voorkomen dan genezen!