Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.nl Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.nl

Beslagen ramen

Last van beslagen ramen in huis? Dan heb je te maken met een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Een vaak voorkomende oorzaak is onvoldoende ventilatie. Met welke ventilatiesystemen kan je doeltreffend komaf maken met condens op je ramen? Wat zijn de kosten? En met welke andere tips kan je beslagen ramen voorkomen? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarom beslaan ramen in huis?
Oplossingen + kosten
Tips tegen beslagen ramen
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Beslaan je ramen aan de binnen- of buitenkant?

Condens kan voorkomen aan de binnenkant of aan de buitenkant van je ramen. Wat zijn de oorzaken van beide fenomenen en wat kan je eraan doen? Een kort overzicht:

  • Ramen beslaan aan de buitenkant: in dat geval moet je je geen zorgen maken. Condens aan de buitenkant betekent dat je ramen uitstekend isoleren. De warme, vochtige buitenlucht bij de eerste zonnestralen slaat neer op de koude buitenste glasplaat, met licht beslagen ramen tot gevolg. Die condens verdwijnt gelukkig weer snel.
  • Ramen beslaan aan de binnenkant: in dat geval is de luchtvochtigheid in je woning te hoog. De warme, vochtige binnenlucht kan niet ontsnappen en slaat neer op het koude oppervlak van o.a. je ramen. In de meeste gevallen is een decentraal ventilatiesysteem de meest doeltreffende en praktische manier om beslagen ramen te verhelpen. Lees er verder meer over.

beslagen ramen

 

Waarom beslaan ramen in huis?

Kamp je met beslagen ramen aan de binnenkant van je huis? Die hoge luchtvochtigheid in je woning kan te wijten zijn aan 1 van de volgende oorzaken:

 

1. Onvoldoende ventilatie

In de meeste gevallen zijn beslagen ramen het gevolg van een gebrekkige ventilatie in je woning. De warme, vochtige lucht door te koken, wassen, ademen, … kan niet weg en slaat neer op de binnenkant van je ramen. In dat geval is decentrale balansventilatie de meest aangewezen oplossing. Zo’n unit regelt de aanvoer van verse buitenlucht én de afvoer van vochtige binnenlucht. Lees verder meer over decentrale ventilatie.

 

2. Doorslaand vocht

Te veel vochtige lucht in huis kan ook ontstaan door doorslaand vocht. Daarbij dringt regenwater je poreuze buitenmuur binnen om zich dan verder te verspreiden in je binnenmuur. In dat geval volstaat ventilatie niet om beslagen ramen te voorkomen. Eerst moet je dit vochtprobleem bestrijden met een aanpak op maat: je gevel impregneren of behandelen met vochtwerende verf of een nieuwe gevelbekleding plaatsen.

 

3. Optrekkend vocht

Een andere mogelijke verklaring voor een hoge luchtvochtigheid in je woning is optrekkend vocht. Het gaat om grondwater dat omhoog trekt in je muren door slechte funderingen, een gebrekkige waterkering of het ontbreken van een waterkering. Je kan dit vochtprobleem herkennen aan vochtplekken, schimmel, … onderaan je muren op het gelijkvloers. Je muren laten injecteren is de meest praktische oplossing.

 

Zeker zijn van een correcte diagnose? Contacteer een vochtexpert!

Beslaan de ramen in je woning door onvoldoende ventilatie of kamp je met optrekkend of doorslaand vocht? Een efficiënte aanpak van je beslagen ramen begint met een correcte diagnose. Daarvoor kan je terecht bij een vochtexpert actief in je buurt. Die analyseert jouw situatie en geeft je dan concreet advies op maat. Zo ben je zeker van een geschikte aanpak en een definitieve oplossing voor je beslagen ramen.

Gratis advies en prijsvoorstellen vergelijken? Je kan gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij vochtspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Oplossingen voor beslagen ramen + kosten

Zijn de beslagen ramen in je slaapkamer, woonkamer, badkamer, … een gevolg van onvoldoende ventilatie? Geen nood, met decentrale ventilatie (1 systeem voor 1 ruimte) kan je die verhoogde luchtvochtigheid in je woning efficiënt en vlot verhelpen. Afhankelijk van jouw situatie kan je kiezen voor 1 van de volgende opties:

 

OPLOSSING 1: decentrale balansventilatie

Bij dit systeem gebeurt de ventilatie volledig mechanisch. Het gaat om 1 unit die zowel zorgt voor de aanvoer van verse buitenlucht als voor de afvoer van vervuilde binnenlucht. Zo is slechts 1 doorvoer in je muur nodig, met weinig kap- en breekwerk tot gevolg.  Bovendien werkt balansventilatie met warmteterugwinning. De unit recupereert de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen.

Wanneer aangewezen?

Decentrale balansventilatie is vooral een goede keuze voor grotere ruimtes als de woonkamer, keuken, slaapkamer, … Door de warmteterugwinning geniet je van een zalig wooncomfort en lagere stookkosten.

Kosten: gemiddeld 1.000 à 1.500 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPLOSSING 2: mechanische afzuigventilator

In tegenstelling tot decentrale balansventilatie zorgt een mechanische afzuigventilator enkel voor de afvoer van vervuilde, vochtige binnenlucht. Zo’n systeem voert dus geen verse buitenlucht aan. Je kan kiezen voor een opbouwventilator (via een opening in het dak of de muur) of voor een buisventilator (in de afvoerbuis zelf). De bediening kan zowel manueel als automatisch met een vocht- of bewegingssensor.

Wanneer aangewezen?

Een afzuigventilator is enkel geschikt voor kleine ruimtes als een toilet of een badkamer. Let op: via zo’n ventilator kan warmte verloren gaan in de winter. In de zomer komt dan weer warme lucht naar binnen.

Kosten: vanaf ongeveer 20 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk decentraal ventilatiesysteem kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en je budget. Gaat het om beslagen ramen in je toilet of badkamer? Dan kan een mechanische afzuigventilator soelaas bieden. Beslaan je ramen in je slaapkamer, woonkamer, …? Dan is decentrale balansventilatie overduidelijk de beste keuze. Zo regel je efficiënt, praktisch en zonder warmteverlies de aan- en afvoer van lucht in die specifieke ruimte.

Wil je zeker zijn van de beste keuze? Dan schakel je best een vochtspecialist in. Deze kan de oorzaak van je beslagen ramen achterhalen en bepalen wat de beste oplossing is. Tip: vraag voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen hun adviezen vergelijken, maar ook de prijzen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier.

 

 

beslagen ramen in huis

Tips tegen beslagen ramen in huis

Wat te doen tegen beslagen ramen? Decentrale ventilatie op maat is de meest doeltreffende en praktische manier om komaf te maken met ramen die beslaan aan de binnenkant van je huis. Daarnaast kan je ook met de volgende tips condensvorming op je ruiten tegengaan:

  • Gebruik je dampkap tijdens het koken: zet altijd je dampkap aan als je kookt. Zo blijft die vochtige, warme lucht niet hangen in huis en beslaan je ramen ook niet.
  • Verlucht voldoende: zet ’s ochtends en na het douchen altijd je ramen en deuren open. Zo kan de vervuilde binnenlucht ontsnappen en verse buitenlucht je woning binnenstromen. Op die manier daalt het risico op vochtige ruiten.
  • Zet ’s nachts een raam open: in onze slaapkamer ademen en zweten we een hele nacht lang. Wil je vermijden dat die vochtige, warme lucht neerslaat op je koude ramen? Zet dan ’s nachts een raam open. Is dat niet mogelijk vanwege te veel lawaai of te grote koude? Verlucht dan onmiddellijk je slaapkamer als je opstaat.
  • Laat oude ramen vervangen: heb je nog enkel glas? Of zit er condens tussen de glasplaten van je dubbel glas? Dan laat je je oude ramen beter vervangen door hoogrendementsglas. Zo ben je zeker van een optimale isolatiewaarde en is het risico op beslagen ramen in huis veel kleiner.

BELANGRIJK: dit zijn slechts extra manieren om beslagen ramen te helpen voorkomen. Een constante luchtzuivering door ventilatie is en blijft de beste manier om condens op je ruiten geen kans te geven. Let op, want als een ander vochtprobleem zoals optrekkend of doorslaand vocht aan de basis ligt, zal ventilatie niet voldoende zijn. Een aangepaste vochtbestrijdingsmethode is dan de enige oplossing. Vraag zeker advies op maat bij een vochtspecialist actief in je buurt.

 

Veelgestelde vragen over beslagen ramen

Heb je nog vragen over ramen die beslaan in huis? Een vochtexpert geeft je graag de nodige uitleg. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:



  • Wat zijn de gevolgen van beslagen ramen aan de binnenkant?
    Pak je de condensvorming op je ruiten niet tijdig aan? Dan kunnen na verloop van tijd schimmels ontstaan op en rond de beslagen ramen. Ook een muffe geur en afbladderende verf of loskomend behang zijn mogelijke gevolgen. Bovendien is een te hoge luchtvochtigheid in huis ook nefast voor je gezondheid, zeker voor mensen met allergieën, luchtwegproblemen, …


  • Is een centraal ventilatiesysteem ook een mogelijke oplossing?

    Absoluut, maar hou er rekening mee dat het plaatsen van centrale ventilatie (1 systeem voor meerdere ruimtes) erg arbeidsintensief is. Bovendien moet je beschikken over de ruimte voor een netwerk aan ventilatiekanalen. Decentrale ventilatie voor 1 specifieke ruimte is dan praktischer en goedkoper.

    TIP: ben je benieuwd naar de best mogelijke oplossing voor jouw woning? Vraag dan gratis advies op maat aan een vakman actief in je buurt.



  • Waarom beslaat enkel glas?
    Heb je nog ramen met enkel glas? Dan is de kans groot dat je met beslagen ramen te maken krijgt. De binnen- en buitenomgeving zijn namelijk slechts van elkaar gescheiden door 1 dunne glasplaat. Als de temperatuurschillen tussen binnen en buiten erg groot zijn, beslaan de ramen snel.


  • Wat met vocht tussen dubbel glas?
    Naast condensatie op de binnen- of buitenkant van je ramen is er nog een 3e scenario: vocht tussen het dubbel glas van je ruiten. In dat geval zit er een lek in je dubbel glas door slijtage, een fabricagefout, … Condens tussen dubbel glas valt jammer genoeg niet te herstellen. Het enige wat je kan doen, is het glas vervangen in je raam als je profielen nog in goede staat zijn. Is dat niet het geval en wil je zeker zijn van een optimale isolatie? Dan laat je beter je volledige raam vervangen.

 

Vrijblijvend offertes ontvangen?

Beslagen ramen kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan ventilatie, maar ook een ander vochtprobleem (bv. doorslaand of optrekkend vocht) kan aan de basis liggen. Vraag hier vrijblijvend analyses en offertes aan. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmannen