Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolder ventileren

Gebruik je je zolder als extra leefruimte, bv. als bad- of slaapkamer? Dan is het ventileren van je zolder een belangrijk aandachtspunt. Zo zorg je ervoor dat de luchtkwaliteit in deze ruimte op peil blijft. Het aanpakken van de ventilatie op zolder kan je aanpakken tijdens een renovatie of nieuwbouw. Maar hoe kan je nu optimaal je zolder ventileren? Welke opties heb je en wat zijn de gemiddelde kosten? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je zolder ventileren?
Soorten ventilatiesystemen zolder
Prijs zolder ventileren
Aandachtspunten zolder ventileren
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom je zolder ventileren?

Bij een nieuwbouw of renovatie zijn zolders als leefruimte doorgaans optimaal geïsoleerd. Om een goede luchtkwaliteit te blijven garanderen, is een ventilatiesysteem op maat daarom essentieel. Zo ben je zeker van…

 • Verbeterde luchtkwaliteit: een te hoge luchtvochtigheid is funest voor onze gezondheid en kan leiden tot ademhalingsproblemen, hoofdpijn, concentratiestoornissen, … Dankzij ventilatie op zolder ben je zeker van zuivere, gezonde binnenlucht op elk moment.
 • Geen vochtproblemen: je zolder ventileren na het isoleren is essentieel om ervoor te zorgen dat je niet met vocht op je muren, plafond, … te maken krijgt. Vooral condensatievocht is een boosdoener.
 • Geen beschadigingen aan pleisterwerk, verf of behang: als gevolg van vocht kan pleisterwerk loslaten en verf of behang beschadigd raken. Met goede ventilatie op zolder vermijd je efficiënt schade aan je muur- en plafondafwerking.

Wil jij je zolder ventileren? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en kom in contact met een ervaren vakman actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

zolder ventileren

 

Hoe je zolder ventileren?

Wil je je zolder beter ventileren? Dan zijn er doorgaans 2 keuzes die je eerst moet maken. Kies je voor natuurlijke of mechanische ventilatie? En ga je bij mechanische ventilatie voor een centraal of een decentraal ventilatiesysteem? Een kort overzicht van de opties:

 

Natuurlijke of mechanische ventilatie op zolder?

Bij een zolder als extra woonruimte is een goede luchtcirculatie essentieel. Natuurlijke ventilatie (bv. via ventilatieroosters) is daarvoor onvoldoende. Er komt wel frisse buitenlucht binnen, maar zo is je zolder niet optimaal geventileerd. Bovendien stijgen ook je energiekosten. Wil je zeker zijn van een gezonde binnenlucht op zolder en vochtproblemen vermijden? Dan kies je best voor mechanische ventilatie met het ventilatiesysteem B, C (+) of D.

 

Centrale of decentrale mechanische ventilatie op zolder?

Een centraal systeem is een goede keuze bij nieuwbouw of een grondige energetische renovatie. Dan heb je ruimte voor je ventilatiekanalen en kan je met 1 unit verschillende leefruimtes ventileren. De zolder is ook een ideale plek om deze centrale unit te plaatsen. Een decentraal systeem (1 systeem voor 1 ruimte) is ideaal bij een kleine renovatie zonder grote breekwerken. Je kan kiezen tussen een decentraal systeem van type B of D. Verder in dit artikel lees je meer over deze soorten ventilatiesystemen.

 

Zeker zijn van een goede ventilatie op zolder? Schakel een vakman in!

Ben je niet zeker hoe je je zolder het best kan ventileren? Vraag dan advies op maat aan bij een ervaren ventilatiespecialist actief in je buurt. Die informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw zolder en helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Kom in contact met 2 à 3 professionele vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Soorten ventilatiesystemen op zolder

Er zijn doorgaans 3 grote types van mechanische ventilatiesystemen voor je zolder. Waaruit kan je kiezen? Hieronder een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Ventilatiesysteem B

Ventilatiesysteem B werkt op basis van mechanische luchttoevoer en natuurlijke luchtafvoer. Hierbij verspreiden 1 of meerdere ventilatoren verse lucht door je zolder en eventueel de rest van de woning. De vervuilde binnenlucht verlaat je woning via 1 of meerdere afvoerkanalen. Belangrijk: voor een optimale mechanische ventilatie is het systeem B niet langer aangeraden. De meest gebruikte mechanische ventilatiesystemen zijn C of D.

Richtprijs centrale ventilatie met systeem B: € 2.800 (excl. btw, incl. plaatsing)
Richtprijs decentrale ventilatie met systeem B: € 550 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Ventilatiesysteem C (+)

Ventilatiesysteem C (+) werkt op basis van natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. De verse buitenlucht komt je woning binnen langs roosters in ramen en muren. Een ventilator voert de vervuilde binnenlucht dan weer af langs roosters in natte ruimtes als de badkamer, keuken, toilet, … Er bestaat ook een systeem C+ met sensoren die de kwaliteit van de binnenlucht meten. Indien nodig voert het ventilatiesysteem dan meer vervuilde binnenlucht af.

Richtprijs centrale ventilatie met systeem C: € 3.000 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

3. Ventilatiesysteem D

Het efficiënte ventilatiesysteem D werkt volledig mechanisch. Eén ventilator zuigt de verse buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur en de andere ventilator voert vervuilde binnenlucht af via ventielen in natte ruimtes. Bij de decentrale versie gaat het om 1 unit met 2 ventilatoren. Zo heb je maar 1 doorvoer in je muur nodig. Bovendien draagt een warmtewisselaar de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. Zo heb je minder stookkosten en ervaar je geen tochtgevoel in je woning.

Richtprijs centrale ventilatie met systeem D: € 5.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Richtprijs decentrale ventilatie met systeem D: € 1.000 à 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Welk type ventilatiesysteem voor je zolder kies je best?

Dat hangt onder meer af van je persoonlijke wensen, maar ook van jouw woonsituatie, je budget, … Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Wil je jouw zolder zo goed mogelijk ventileren? Start je aanvraag hier.

 

Prijs zolder ventileren

Hoeveel kost het ventileren van je zolder? Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort ventilatie op zolderTypeGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Ventilatiesysteem BCentraal€ 2.800
Decentraal€ 550
Ventilatiesysteem C (+)€ 3.000 à 3.500
Ventilatiesysteem DCentraal€ 5.500 à 7.000
Decentraal€ 1.000 à 1.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo variëren de kosten op basis van de moeilijkheidsgraad van het werk, mogelijk breekwerk, … Daarnaast verschillen de prijzen ook van vakman tot vakman. Voor prijzen op maat vergelijk je best offertes van meerdere vakmensen actief in jouw buurt met onze gratis offerteservice.

 

ventilatie zolder

 

Aandachtspunten zolder ventileren

Schaf je een mechanisch ventilatiesysteem aan voor op je zolder? Dan moet je rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Geluidsoverlast van ventilatiesysteem: zoek van tevoren goed uit hoeveel decibel geluid je gewenste ventilatiesysteem produceert van binnenuit. Doorgaans zijn hoogwaardige systemen gelukkig fluisterstil. Ook de mogelijke geluidsoverlast van buiten is een aandachtspunt. Woon je in een drukke omgeving? Dan is decentrale ventilatie op zolder de meest aangewezen optie.
 • Installatie van de ventilatie op zolder: de zolder de ideale plek om de ventilatieunit te plaatsen. Zelfs als je de ruimte gebruikt als extra woon- of slaapkamer is die unit makkelijk weg te werken. Let wel op dat je het systeem installeert voor de rest van de renovatie of dat je kiest voor een unit met mechanische luchtafvoer. Natuurlijke afvoer is namelijk niet altijd meer mogelijk na een zolderrenovatie.
 • Voldoende ruimte voor het ventilatiesysteem: je doet er goed aan om bij een zolderrenovatie goed te plannen en rekening te houden met de hoeveelheid benodigde ruimte voor je ventilatiesysteem. Zo kom je niet voor verrassingen te staan waar achteraf niks meer aan te doen is.
 • Onderhoud van het ventilatiesysteem: om zo lang mogelijk te genieten van een mechanisch ventilatiesysteem maak je de roosters en ventielen minstens 2 keer per jaar goed schoon. Tegelijkertijd heeft de motor van het systeem elke 2 jaar professioneel onderhoud nodig en moet je elke 3 à 5 jaar de luchtkanalen laten reinigen. Daarvoor kan je terecht bij een ventilatiespecialist actief in je buurt.

 

Offertes vergelijken = juiste vakman vinden!

Wil je optimaal ventileren op zolder? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Zo verzeker je jezelf van een perfect eindresultaat, bespaar je tijd en moeite en geniet je van meerdere financiële voordelen. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs