Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Centrale afzuiging

Dankzij centrale afzuiging hoef je niet elke woonruimte te voorzien van aparte ventilatie en hoef je niet langer te kijken op een bonte mix van losse ventilatoren. Een centraal aangestuurd ventilatiesysteem zorgt voor een fris en gezond binnenklimaat in de hele woning. Een centraal afzuigsysteem kennen we ook als mechanische ventilatie of ventilatiesysteem C. Ontdek hier meer details over de werking, richtprijzen en het verschil met balansventilatie.

Ga snel naar: werkingvergelijking balansventilatie – prijsofferte aanvragen

 

Werking centrale afzuiging

Mechanische ventilatie draagt bij tot een gezond binnenklimaat door de mechanische afvoer van vuile binnenlucht en de natuurlijke aanvoer van verse buitenlucht:

  • Afvoer vuile binnenlucht

    De centrale ventilatie unit drijft het hele proces aan. Het zuigt de binnenlucht in je woning aan en leidt het via afvoerkanalen naar buiten. Vaak bevindt de unit zich in de buurt van je cv-ketel. Het mechanisch afvoeren van gebruikte lucht gebeurt hoofdzakelijk in de ‘natte’ ruimtes: het toilet, de badkamer en de keuken.

  • Aanvoer verse buitenlucht

    Open ramen of ventilatieroosters in de ramen of gevel zorgen voor de natuurlijke aanvoer van verse lucht. Dit gebeurt in de ‘droge ruimtes (leefruimtes, slaapkamers, enz.).

 

Ventileren of verluchten?

Bij ventileren is er sprake van een continu aanstroom van verse lucht. Verluchten is eerder van tijdelijke aard. Bijvoorbeeld na een feestje, bij hoge temperaturen of de slaapkamers ’s ochtends. 10 tot 30 minuten verluchten is doorgaans voldoende.

 

 

Verschil centrale afzuiging en balansventilatie

Naast centrale afzuiging of ventilatiesysteem C kennen we ook balansventilatie of ventilatiesysteem D als een vorm van mechanische ventilatie. Ze verschillen echter van elkaar wat betreft de aanvoer van verse lucht. Een vergelijking van beide systemen.

 

1. Centrale afzuiging

centrale afzuiging
Bij centrale afzuiging in huis of ventilatiesysteem C verloopt de afvoer van de gebruikte binnenlucht via de ‘natte’ ruimtes mechanisch. De aanvoer van verse lucht gebeurt op een natuurlijke manier. Via manuele of zelfregelende roosters of klepramen in de ‘droge’ ruimtes.

Minpunt van de natuurlijke aanvoer tijdens de herfst- en wintermaanden is de instroom van koude buitenlucht. Dat zorgt voor warmteverlies en maakt dat je vaker moet bijverwarmen waardoor je een hoger energieverbruik hebt. Het vraaggestuurde ventilatiesysteem C+ beperkt dit deels door de ventilatie automatisch af te stemmen op de situatie.

Voordelen: goedkoper dan balansventilatie, vraaggestuurde variant C+ beschikbaar
Nadelen: warmteverlies, hinder van omgevingsgeluiden via roosters, tocht via roosters, ongefilterde luchtaanvoer (pollen, stuifmeel, stof …)
Bekende merken: Vasco, Duco, Zehnder, Orcon en Itho Daalderop
Prijs: ± 3.000 à 3.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing) Ontvang offertes op maat.

 

2. Balansventilatie

balansventilatie
In vergelijking met type C werkt balansventilatie of ventilatiesysteem D volledig mechanisch. Het aanzuigen van verse buitenlucht gebeurt via ventielen op het dak of in de muur. Net zoals bij een centraal afzuigsysteem verloopt de aanvoer van lucht in de droge ruimtes en de afvoer via de natte ruimtes. Het verschil met een centraal afzuigsysteem is het warmteterugwinning-principe (wtw). Tijdens het afvoeren van vuile lucht gaat vaak binnenwarmte verloren. Het wtw-principe recupereert die warmte. Zo hoef je nauwelijks nog bij te verwarmen.

Interessant is ook het bypass-systeem. Bij warm weer bijvoorbeeld zorgt dat ervoor dat de lucht die binnenkomt niet wordt verwarmd. Zo geniet je van een natuurlijke afkoeling binnenshuis. Daarnaast bevat ventilatiesysteem D elektrostatische en anti-bacteriologische filters om meer pollen, stuifmeel of stof buiten te houden.

Voordelen: warmterecuperatie via wtw, filters voor luchtaanvoer, ultrastil, zuinige gelijkstroomventilator
Nadelen: hoog energieverbruik, je moet de filters regelmatig vervangen
Bekende merken: Vasco, Ubbink, Comair, Buva, Orcon, Itho Daalderop en Zehnder
Prijs: ± 5.500 à 8.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) Ontvang offertes op maat.

 

 

Prijs centraal afzuigsysteem

Centrale ventilatie is in vergelijking met balansventilatie goedkoper in aanschaf. Gemiddeld betaal je 3.000 à 3.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor ventilatiesysteem C. Al kan de totale kostprijs variëren naargelang het type ventilatieroosters en extra opties zoals bijvoorbeeld vochtsturing. Dit type ventilatie verbruikt ook minder in vergelijking met ventilatiesysteem D. Je moet wel investeren in raam- of muurroosters. Dat je deze moet laten openstaan om de toevoer van verse lucht te garanderen, heeft ook een invloed op je warmtecomfort en verbruik. Je zal vaker moeten bijverwarmen, wat resulteert in meer energiekosten. Het gaat hier niet om heel hoge bedragen, maar het maakt op jaarbasis toch een verschil.

Ventilatiesysteem D is dan weer duurder in aanschaf. Je betaalt gemiddeld 5.500 à 8.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing) voor ventilatiesysteem D. Hier heb je natuurlijk het voordeel dat zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch en dus optimaal gebeurt. Bovendien heb je bij dit systeem geen last van warmteverlies.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie en behoeften? Ontvang vrijblijvend prijzen en vergelijk voorstellen van verschillende ventilatie installateurs via de offertepagina.

 

 

Conclusie: centrale afzuiging of balansventilatie?

Ventilatiesysteem D is duurder, maar zorgt wel voor een optimale ventilatie omdat zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch verloopt. Je heb bovendien geen last van warmteverlies. Het risico op warmteverlies heb je bij ventilatiesysteem C wel. Deze centrale ventilatie is wel goedkoper dan balansventilatie, zowel op vlak van aankoopprijs als verbruik.

Beide ventilatiesystemen hebben dus hun eigen voor-en nadelen. Welk type je best kiest, hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. Daarnaast spelen je budget en de staat van je huis ook een rol. Zo leent ventilatiesysteem D met wtw zich bijvoorbeeld optimaal voor goed geïsoleerde en passieve woningen.

Het loont om beide systemen met elkaar te vergelijken. Voor advies op maat van jouw situatie en een correcte plaatsing klop je daarom best aan bij een erkende installateur. Prijzen op maat ontvangen? Offertes vergelijken? Dat kan via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs