Ventilatiesystemen: premies & subsidies 2018

Laatste update 26/12/2017 – Wanneer je actief bezig bent met energiebesparende maatregelen, dan kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor een aantal financiële tegemoetkomingen. Hier vind je enkele interessante subsidies en goedkope leningen voor de financiering van ventilatie.

Ventilatiesysteem laten plaatsen? Vraag hier gratis & vrijblijvend prijzen op maat aan.

Ga snel naar: Energiebespaarlening – Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

 

 

1) Energiebespaarlening

Energiebesparende maatregelen vergen doorgaans grote investeringen. De overheid wil daarom energiebesparende maatregelen stimuleren via de Energiebespaarlening, waarmee je goedkoop kan lenen. Er is een onderscheid tussen leningen voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren.

 

Particulieren

Ga je als woningeigenaar investeren in ventilatie, dan kan je misschien wel een beroep doen op de Energiebespaarlening. Het moet wel gaan om een systeem van vraaggestuurde ventilatie. Hier vind je de belangrijkste voorwaarden en kenmerken van deze lening:

 1. De lening geldt alleen voor huiseigenaren die ook het pand bewonen.
 2. Als aanvrager mag je niet ouder zijn dan 75 jaar.
 3. Het minimale leenbedrag is € 2.500. Maximaal leenbedrag: € 25.000.
 4. De looptijd van de lening ligt tussen 7 en 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag.
 5. Het rentepercentage wordt vastgelegd bij de aanvraag van de lening en verandert niet gedurende de looptijd van de lening.
 6. De lening wordt onderhands verstrekt en het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort.
 7. U kan altijd de gehele lening of een gedeelte ervan boetevrij aflossen. Er zijn geen afsluitkosten.
 8. Het gaat om een maandannuïteitenlening.
 9. De aanvraag voor de Energiebespaarlening is 3 maanden geldig.

 

VvE Energiebespaarlening

Ook Verenigingen van Eigenaren kunnen een Energiebespaarlening aangaan voor het plaatsen van vraaggestuurde ventilatie. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om eigenaars van appartementsgebouwen.

Het minimale te lenen bedrag is 25.000 euro en maximaal 5 miljoen euro, met een maximum van 25.000 euro per appartementsrecht. De looptijd van deze lening varieert van 10 tot 15 jaar en de rentevoet blijft ongewijzigd gedurende deze looptijd. De rentevoet wordt bij het aanvragen van de lening vastgelegd.

Uitgebreide info over de Energiebespaarlening (voor particulieren en VvE) en de aanvraagprocedure vind je op energiebespaarlening.nl.

 

Benieuwd naar advies en een prijs op maat voor een ventilatiesysteem? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs via de offertepagina. Een vakman zal je ook de nodige info kunnen geven over de subsidies waarop je aanspraak kan maken. 

 

energiebesparende maatregelen

 

2) Subsidie Energiebesparing Eigen Huis

Het plaatsen van een ventilatiesysteem geldt als aanvullende maatregel bij de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Ben je een Vereniging van Eigenaren (VvE), wooncoöperatie (dus geen woningcorporatie) of een woonvereniging en voer je minstens 2 verschillende energiebesparende maatregelen uit (dak-, gevel-, spouwmuur-, zolder-,  vloer/bodemisolatie of de plaatsing van hoogrendementsglas), dan kan je aanspraak maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis.

Pas als je 2 of meer van deze energiebesparende maatregelen neemt, kom je ook in aanmerking voor een subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen. Als aanvullende maatregel komen 3 energiezuinige ventilatiesystemen in aanmerking voor zo’n subsidie:

 • een CO2 gestuurd ventilatiesysteem
 • centrale balansventilatie met warmteterugwinning
 • decentrale balansventilatie met warmteterugwinning

Lees hier meer over de verschillende ventilatiesystemen.

Deze premie bedraagt 800 euro en kan je aanvragen tot 31/12/2018. Uitgebreide info over de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis en de aanvraagprocedure vind je op mijnrvo.nl.

 

 

Ventilatie prijzen vergelijken loont !

Ventilatie plaatsen is niet altijd evident. Er bestaan diverse systemen en elke installateur werkt volgens een ander principe. Om zeker te zijn van een correcte installatie aan een marktconforme prijs doe je er dan ook goed aan prijzen aan te vragen bij verschillende installateurs. Maak nu gebruik van onderstaand formulier en vraag offertes aan bij onze aangesloten vakmannen. Deze dienst is volledig vrijblijvend.